NOS NieuwsAangepast

"Bewaking Assange kost miljoenen"

De bewaking van de ambassade van Ecuador in Londen waar WikiLeaks-oprichter Julian Assange verblijft, heeft de Britse overheid tot nu toe zo'n 7,2 miljoen euro gekost. De Britse krant Daily Mail heeft een beroep gedaan op de Britse variant van de Wet openbaarheid van bestuur om de kosten van de bewaking te achterhalen.

Assange zocht in juni 2012 zijn toevlucht in de ambassade. Sindsdien wordt het gebouw constant in de gaten gehouden door drie agenten.

Een agent houdt de uitgangen in de gaten, de twee anderen spreken alle bezoekers aan die de ambassade verlaten. Zo willen de Britten voorkomen dat Assange zich vermomt en ontsnapt.

Kosten voor politie

Groot-Brittannië wil Assange uitleveren aan Zweden waar hij wordt verdacht van verkrachting. Hij is bang dat de Zweden hem aan de VS uitlevert.

De gemeente Londen is niet blij met de gang van zaken, want de kosten van de operatie worden betaald uit het budget van de politie in de hoofdstad. Die probeert om een deel van de kosten vergoed te krijgen van de Britse overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl