'Glowing lines' autoweg werken niet

'Glowing lines' op de N329 bij Oss»
'Glowing lines' op de N329 bij Oss Louis Dekker / NOS

De lichtgevende strepen op de provinciale weg N329 bij Oss doen het nog niet goed genoeg. Twee weken geleden werd het belijningssysteem aangebracht, maar dat blijkt niet goed bestand te zijn tegen vocht.

Ontwikkelaar Heijmans heeft het systeem tijdelijk uit de lucht gehaald, omdat het bedrijf niet kan garanderen dat de intensiteit van het licht onder alle omstandigheden hetzelfde is. Het systeem gaat terug naar het laboratorium voor verbetering. Dit is onderdeel van het ontwikkelproces.

Een lokale Duitse omroep meldde dat de proef was stopgezet, maar daar is dus geen sprake van.

Enthousiast

Het idee voor de belijning komt van kunstenaar Daan Roosegaarde. Het is volgens hem een goede oplossing nu op een aantal snelwegen 's nachts de verlichting wordt uitgezet.

Automobilisten waren enthousiast en deden volgens bouwbedrijf Heijmans soms zelfs hun licht uit om te zien hoe mooi de lichtgevende strepen waren. Het project haalde zelfs de internationale pers, waaronder de BBC.

Het belijningssysteem was over een stuk van 500 meter aangebracht. De bedoeling is dat de lijnen overdag licht opnemen en dat licht 's avonds en 's nacht weer uitstralen. De speciale verf wordt nu in het laboratorium verder ontwikkeld.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Het nieuws in 60 seconden (13.30 uur) Video Het belangrijkste nieuws van zaterdag 25 oktober 2014.25 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Spreeuwen worden geteld Video Dit weekend worden er in het hele land spreeuwen geteld. Het is namelijk het jaar van de spreeuw,...25 okt 2014, 52 keer afgespeeld
  • » Brazilianen morgen naar de stembus Audio Het is een spannende strijd, bij de presidentsverkiezingen in Brazilië. Morgen is de tweede en...25 okt 2014, 42 keer afgespeeld

Meer video en audio