'Glowing lines' autoweg werken niet

'Glowing lines' op de N329 bij Oss»
'Glowing lines' op de N329 bij Oss Louis Dekker / NOS

De lichtgevende strepen op de provinciale weg N329 bij Oss doen het nog niet goed genoeg. Twee weken geleden werd het belijningssysteem aangebracht, maar dat blijkt niet goed bestand te zijn tegen vocht.

Ontwikkelaar Heijmans heeft het systeem tijdelijk uit de lucht gehaald, omdat het bedrijf niet kan garanderen dat de intensiteit van het licht onder alle omstandigheden hetzelfde is. Het systeem gaat terug naar het laboratorium voor verbetering. Dit is onderdeel van het ontwikkelproces.

Een lokale Duitse omroep meldde dat de proef was stopgezet, maar daar is dus geen sprake van.

Enthousiast

Het idee voor de belijning komt van kunstenaar Daan Roosegaarde. Het is volgens hem een goede oplossing nu op een aantal snelwegen 's nachts de verlichting wordt uitgezet.

Automobilisten waren enthousiast en deden volgens bouwbedrijf Heijmans soms zelfs hun licht uit om te zien hoe mooi de lichtgevende strepen waren. Het project haalde zelfs de internationale pers, waaronder de BBC.

Het belijningssysteem was over een stuk van 500 meter aangebracht. De bedoeling is dat de lijnen overdag licht opnemen en dat licht 's avonds en 's nacht weer uitstralen. De speciale verf wordt nu in het laboratorium verder ontwikkeld.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Machtsstrijd in Burkina Faso Video In Burkina Faso is een machtsstrijd gaande na het gedwongen vertrek van president Blaise Compaoré....1 nov 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Maarten 't Hart met een heli naar de bieb Video Schrijver Maarten 't Hart vliegt vandaag per helikopter langs verschillende openbare bibliotheken...1 nov 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinese sonde terug van de maan Video Een Chinese ruimtesonde is na acht dagen teruggekeerd van een vlucht rond de maan. Het was voor het...1 nov 2014, 0 keer afgespeeld

Meer video en audio