NOS NieuwsAangepast

"Nieuwe spelregels Mount Everest"

"De beklimming van de Mount Everest is een circus geworden", zegt de Nederlandse bergbeklimmer Wilco van Rooijen. Hij beklom zelf ooit ook de Mount Everest en reageert in het Radio 1-journaal op het vertrek van de sherpa's van de hoogste berg ter wereld.

Van Rooijen staat op het punt om met een groep Nederlanders het broertje van de Mount Everest te beklimmen, de ruim 8000 meter hoge Cho Oyu.

Krijgen jullie nog wel sherpa's mee?

"De omstandigheden die tot het drama op Mount Everest hebben geleid, zijn echt specifiek voor die berg. Op de Cho Oyu is er op zich niets aan de hand. Die gevaarlijke ijsval heb je niet op deze berg.

Het ongeluk heeft wel een grote impact gehad op onze sherpa's. Die zijn veel bekenden kwijtgeraakt. Toen wij hier aankwamen was de droevige sfeer duidelijk te merken. Ze gaven wel gelijk aan dat ze voor ons klaarstaan."

De klimmers die nu met u meegaan op de Cho Oyu, gaan die normaal ook de Mount Everest op?

"Ja, een paar hebben de berg zelfs al beklommen, onder wie ik. Er is een groot verschil met het circus op de Mount Everest. Wij klimmen zelf mee met de sherpa's. Ze ondersteunen ons, terwijl je op de Mount Everest ziet dat een heel team eigenlijk alles laat doen door de sherpa's.

Er werken dan ongeveer drie sherpa's op één klant en er gaan tien tot twintig zuurstofflessen per persoon mee naar boven. Dat is een heel ander verhaal en komt alleen maar voor op de hoogste berg van de wereld."

Hoe kan dat dan?

"Dat zit hem in het simpele feit dat dit soort mensen het hoogste, het snelste, het diepste, het verste willen hebben gedaan. Als je hen aanbiedt om een berg te beklimmen waar je al deze gekte niet hebt, dan zijn ze niet geïnteresseerd. Het circus op de Mount Everest: met de lamme, de blinde, de geamputeerde en iemand die kanker heeft overwonnen, dat hoort niet in de bergsport thuis."

Het gaat niet meer over het klimmen?

"Nee en dat is iets wat jarenlang aan de gang is. Ik betreur het ongeluk ten zeerste, maar dit is het moment om een discussie te voeren over in hoeverre we dit moeten laten gebeuren. We moeten naar duidelijkere spelregels zoeken. Deze ongelukken gaan ten koste van de sherpa's, de Nepalezen en hun families. Je moet je voorstellen dat het salaris dat die klimmers verdienen gedeeld wordt met de rest van de familie, zodat de kinderen naar privéscholen kunnen."

Wanneer gaat u omhoog?

"Wij gaan eerst nog een trekking lopen om te acclimatiseren. We zullen ongeveer binnen tien dagen in het basiskamp zitten. Dan begint de expeditie. Eind mei hopen we naar de top te klimmen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl