Lintje Bert en Grover, Martin Gaus
Ruim drieduizend mensen hebben een onderscheiding ontvangen voor hun speciale verdiensten voor de samenleving. Een van hen is acteur Paul Haenen, bekend van typetjes als Margeet Dolman, Dominee Gremdaat en als stem van Bert en Grover uit Sesamstraat.
De Amsterdamse burgemeester Van der Laan reikte de onderscheiding uit aan Haenen. "Uw talent is veelzijdig. Dat blijkt ook uit een ander wapenfeit, waarover ik net als Sinterklaas, niet te veel wil uitweiden. Ik weet namelijk niet of er kinderen in de zaal zijn, maar toch durf ik te zeggen dat u een hele goede imitatie van Bert in huis heeft." Hierop reageerde Haenen met de kenmerkende "he-he-he-he"-lach van Bert uit Sesamstraat.
De burgemeester roemde ook Haenens inzet voor acceptatie en emancipatie van homoseksuelen.
Dierenvriend
Haenen is niet de enige bekende Nederlander die vandaag een lintje kreeg. Ook Nederlands bekendste dierenvriend Martin Gaus werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Naussau.
Gaus zet zich naast zijn werk op televisie in voor internationale dierenbescherming. Hij heeft zijn eigen dierenhotel waar huisdieren en zwerfdieren worden opgevangen. Het Kapittel voor de Civiele Orden omschrijft Gaus als een inspirator op het terrein van dierenwelzijn.
Penney de Jager
De vrouw die de Nederlandse zuivel in Duitsland promootte met het het karakteristieke figuur Frau Antje is eveneens onderscheiden. Emilie Bouwman was bekend als het gezicht van het Nederlandse kaasmeisje en heeft nu haar eigen pr-bureau. Ook organiseert ze modeshows en was ze oprichter van de voorloper van de Amsterdam Fashion Week. Ze heeft de Nederlandse mode-industrie op de kaart gezet, zegt het Kapittel.
Penney de Jager, bekend als zangeres van AVRO's Toppop, ontving ook een lintje. Zij is nu directeur van diverse balletgroepen en dansscholen, zoals het Penney de Jager Showballet, het Holland Show Ballet en het Penney de Jager Burlesque Ballet. Ze heeft zich actief ingezet voor de promotie van dans in Nederland en stimuleert 50-plussers om meer te bewegen.
Sporters
Oud-langebaanschaatser Eddy Verheijen ontving ook een lintje. Hij was in de jaren 60 en 70 actief als schaatser en werd in 2006 chef de mission van de Olympische Winterspelen in Turijn. Tegenwoordig is hij trainer en vrijwilliger van verschillende sporten, zoals schaatsen en skigymnastiek.
Ook oud-voetbaltrainer Sef Vergoossen werd geridderd. Hij was tot 2008 werkzaam als trainer van VVV, MVV, Roda JC, Racing Genk, Al-Jazira en PSV. Als vrijwilliger organiseert hij sportactiviteiten voor mensen met een beperking.
Weigering
Niet iedereen is blij met de koninklijke onderscheiding. In de Groningse gemeente Marum heeft een man zijn lintje geweigerd, omdat hij vond dat andere vrijwilligers meer recht hadden op de onderscheiding dan hij. Een gemeentewoordvoerder zegt tegen RTV Noord dat het daarna "ernstig stil" bleef in de zaal.
In totaal werden vandaag 3155 mensen verrast met een lintje. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen 3016 lintjes werden uitgereikt.
Heeft u een video gemaakt van de onderscheiding van een kennis? Stuur en link naar het fragment naar de NOS, en wellicht komt uw video wel in het Journaal.