NOS NieuwsAangepast

Tilburg weert motorjacks uit de stad

Leden van motorclubs mogen vanaf 1 mei in Tilburg geen motorjacks of hesjes van hun club meer dragen. De maatregel geldt voor de binnenstad en wordt "stevig gehandhaafd", zegt burgemeester Noordanus.

Volgens de burgemeester kampt de Tilburgse horeca met geweld, intimidatie en vermoedelijk afpersing door de motorclubs. "Ik wil van dat intimiderende gedoe af waarbij een groep motorclubleden in de binnenstad laat zien: hier zijn we, opzij, we zijn de baas", zei Noordanus in het Radio 1-programma De Ochtend.

De gemeente heeft al gesproken met de clubleiding. Die reageerde volgens Noordanus "welwillend".

Satudarah

Motorclub Satudarah, een van de clubs in Tilburg, liet volgens advocaat Erik Thomas de jacks en hesjes in de binnenstad al een tijdje achterwege. "Het wekt wrevel en daar zitten de leden niet op te wachten", zei hij in De Ochtend.

De club spreekt tegen dat de leden geweldsincidenten veroorzaken, maar wil de zaak volgens Thomas ook niet op de spits drijven. "Dat is niet in hun belang en ook niet in dat van de gemeente."

Juridisch houdbaar?

Of het verbod juridisch houdbaar is weet de advocaat niet. De clubs vinden dat nu ook niet belangrijk, zegt hij, omdat ze er inhoudelijk positief tegenover staan. Maar mocht het verbod "belachelijk streng" worden gehandhaafd of steeds verder gaan, dan kan dat volgens Thomas veranderen.

Ook van de Tilburgse horeca verwacht de gemeente medewerking. Zaken die dat niet doen kunnen extra controles verwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl