NOS NieuwsAangepast

Bern betaalt studie Kims officieren

Zwitserland betaalt mee aan de opleiding van Noord-Koreaanse legerofficieren. Een Zwitserse radiozender kwam er tijdens een onderzoek achter dat Defensie daarvoor 150.000 frank per jaar uittrekt. Dat is ruim 123.000 euro.

Ieder jaar krijgen twee Noord-Koreanen de mogelijkheid om een studie te volgen aan het Geneva Centre for Public Security. Het ministerie van Defensie in Bern zegt dat de financiële bijdrage "een investering in de toekomst" is. De officieren zouden zo de Westerse wereld leren kennen en daardoor zou Noord-Korea iets opener kunnen worden. "Maar we verwachten natuurlijk niet dat in Noord-Korea gelijk een revolutie uitbreekt", aldus een woordvoerder.

"Hypocriet"

In het Zwitserse parlement is kritiek op de financiële steun aan Pyongyang. De voorzitter van de parlementscommissie voor veiligheid vindt het hypocriet dat Zwitserland het Noord-Koreaanse leger indirect steunt, maar survivaltrainingen voor Russische militairen opschort vanwege het conflict in Oekraïne.

Ook noemt hij het "een beetje naïef" om te denken dat de machthebbers in Pyongyang op andere gedachten komen, alleen omdat legerofficieren in Zwitserland hebben gestudeerd.

Kim Jong-un

Zwitserland faciliteert wel vaker opleidingsplaatsen voor de Noord-Koreaanse elite. Leider Kim Jong-un zou van 1998 tot 2001 als Pak Un op een middelbare school in Liebefeld bij Bern hebben gezeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl