NOS NieuwsAangepast

Oekraïne gaat door met legeractie

Oekraïne zet de militaire operaties tegen pro-Russische rebellen in het oosten van land voort, heeft minister Avakov van Binnenlandse Zaken gezegd. Hij zei dat het land over genoeg middelen beschikt om door te gaan met de legeracties.

Avakov spreekt tegen dat de regering de anti-terreurcampagne heeft opgeschort onder druk van de Russische dreiging. Op Facebook schrijft Avakov dat "de terroristen" 24 uur per dag op hun hoede moeten zijn en dat burgers niets te vrezen hebben van het Oekraïense leger.

De minister zegt dat alles in het werk wordt gesteld om te vermijden dat burgers het slachtoffer worden van de militaire operaties. Rusland heeft gewaarschuwd dat het in actie zou kunnen komen om Russische burgers in Oekraïne te beschermen.

Lavrov antwoordt Kerry

Op het diplomatieke vlak heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry van repliek gediend over de toestand in Oekraïne. Kerry beschuldigt Rusland ervan de afspraken uit het akkoord van Genève te negeren en het democratische proces in Oekraïne te ondermijnen.

Lavrov zei vanochtend dat het juist de Amerikanen zijn die het akkoord van Genève in gevaar brengen door steeds weer nieuwe eisen aan Moskou te stellen. Hij zei dat Rusland er alles aan doet om de situatie in het buurland te kalmeren. De Verenigde Staten zijn er volgens hem meester in om van alle ontwikkelingen een compleet andere voorstelling van zaken te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl