NOS NieuwsAangepast

Vrouw SG bisschoppenconferentie

De Nederlandse bisschoppenconferentie, het overlegorgaan van de bisschoppen, krijgt voor het eerst een vrouw en leek als secretaris-generaal. Ze volgt diaken Hans Nijhuis op, die met pensioen gaat.

Suzan Daalmans werkte al bij het secretariaat van het Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (SRKK) als jurist en secretaris van het Economencollege van de Kerkprovincie. Dat zal ze ook blijven doen. Daarnaast krijgt ze de dagelijkse leiding over het SRKK.

Daalmans studeerde Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en had diverse juridische, beleidsmatige en leidinggevende functies bij overheidsinstellingen zoals de politie, het ministerie van Financiën en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Reorganisatie

De baan van Suzan Daalmans is wel iets uitgekleed ten opzichte van die van haar voorgangers. Haar benoeming is de afronding van een recente reorganisatie van het SRKK, waarbij de functie van de secretaris-generaal is teruggebracht van 1,0 naar 0,2 fte.

Bisschoppenconferentie

De Nederlandse Bisschoppenconferentie is een permanent overlegorgaan van alle bisschoppen in de Nederlandse Kerkprovincie. Hierin maken de bisschoppen gezamelijk beleid. Kardinaal Eijk is voorzitter.

Eerdere secretarissen-generaal kwamen altijd rechtsreeks uit een van de ordes van de Katholieke Kerk: de kapucijn Piet Vriens, de franciscaan Hans van Munster, de salesiaan en latere bisschop van Rotterdam Ad van Luyn, en de jezuïet Eduard Kimman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl