NOS NieuwsAangepast

"Aanpak geweld tegen politie faalt"

De aanpak van buitensporig geweld tegen politieagenten schiet tekort. Dat stellen de politiebonden naar aanleiding van nieuwe cijfers van de organisatie Geweld tegen Politie. Daaruit blijkt dat agenten de afgelopen twee jaar ruim 3200 keer fysiek belaagd zijn.

Het gaat om incidenten die zo ingrijpend zijn dat ze in de media verschijnen. "Het gaat over agenten die worden aangevallen met stokken, stangen, stenen en soms ook vuurwapens", zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP in het Radio 1 Journaal.

Onvoldoende maatregelen

De politiebonden vinden dat minister Opstelten van Veiligheid en Justitie onvoldoende maatregelen neemt. "Wij denken dat de opleiding beter kan en dat agenten meer training moeten krijgen. Ook moeten daders aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Maar de minister wil daar nog niet aan", zegt Van de Kamp.

De vakbond laat het hier niet bij zitten. "Als de minister zijn verantwoordelijkheid als werkgever niet neemt moeten we naar andere middelen zoeken. Dat het op deze manier niet door kan gaan is wel duidelijk."

Welke middelen de vakbond wil inzetten is nog niet bekend.

Strafmaat

Minister Opstelten spreekt tegen dat hij niet genoeg doet tegen geweld tegen de politie. Hij wijst bijvoorbeeld op maatregelen om politiemensen weerbaarder te maken en op de verhoging van de strafmaat voor mensen die geweld plegen tegen agenten. De minister zegt dat hij wel goed luistert naar de bonden.

"We blijven stevige maatregelen nemen; het kan niet genoeg gezegd worden dat geweld tegen de politie niet acceptabel is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl