NOS NieuwsAangepast

Bekentenis NL'er in Silk Road-zaak

Een Nederlander die via de online-drugsmarktplaats Silk Road voor miljoenen dollars aan drugs verkocht, heeft in Amerika schuld bekend. De 22-jarige man uit Woerden hangt nu een gevangenisstraf van 40 jaar boven het hoofd.

Justitie in Chicago zegt dat de man via Silk Road ruim een half miljoen xtc-pillen, 4 kilo cocaïne en 104 kilo MDMA-poeder verkocht. Hij liet zich betalen met bitcoins. Die digitale munt is moeilijker te traceren dan echt geld.

SuperTrips

De Nederlander, die op Silk Road werkte onder de naam 'SuperTrips', werd vorig jaar augustus opgepakt in Miami. Justitie zegt dat hij daar een afspraak had met een andere Silk Road-handelaar. Hij zou zijn hele klantenbestand aan hem hebben willen overdragen.

De man had bij zijn arrestatie 20.000 dollar in contanten bij zich. Ook had hij op het vliegveld een Lamborghini gehuurd. Daarmee wilde hij volgens lokale media naar een feestje rijden.

Justitie in Amerika kwam hem op het spoor nadat in 2012 lege dvd-doosjes met cocaïne werden gevonden. De doosjes zaten in enveloppen uit Nederland en Duitsland, die konden worden gelinkt aan het Silk Road-account van de Woerdenaar.

Miljoenenboete

Het is nog onduidelijk wanneer de man zich voor de rechter moet verantwoorden. Als hij wordt veroordeeld, kan hij behalve celstraf ook een boete van 5 miljoen dollar krijgen.

De online-drugsmarktplaats Silk Road werd in oktober vorig jaar opgedoekt. Oprichter Ross William Ulbricht zit eveneens vast in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl