FNV: registreer werken met asbest

Werknemers moeten in een register kunnen vastleggen waar en wanneer ze met asbest hebben gewerkt. Dat vindt de vakcentrale FNV. Het asbestregister moet het makkelijker maken om te bewijzen dat iemand ziek is geworden door het werken met asbest.

Jaarlijks sterven in Nederland zo'n 900 mensen aan ziektes die veroorzaakt zijn door asbest. Vaak merken mensen pas 30 of 40 jaar nadat ze met asbest hebben gewerkt dat ze ziek zijn.

De vakcentrale deed de oproep voor een dergelijk register ook al in 2008 en 2010.

Door die lange tijd tussen de blootstelling en het ziek worden valt volgens de FNV vaak moeilijk te bewijzen waar mensen met asbest hebben gewerkt en of dat veilig gebeurde. "Door meteen te registreren waar, met wie en wanneer de werkzaamheden plaatsvonden, wordt een hoop leed bespaard", zegt de FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin.

Schijnzekerheid

Werkgevers zijn minder enthousiast over de plannen. Een asbestregister biedt "schijnzekerheid" en "is niet de oplossing voor alles", zegt secretaris Mario van Mierlo van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij ziet de "charme van de eenvoud" van het register, maar plaatst vraagtekens bij de betrouwbaarheid.

Van Mierlo is bang dat de gegevens mogelijk niet kloppen als iedereen in het register kan. Hij zegt dat een rechter dan om bewijsstukken kan vragen en slachtoffers alsnog een lang juridisch proces in moeten. "Het lot van een asbestslachtoffer is buitengewoon triest. Juist daarom moet de zorgvuldigheid worden gewaarborgd en moet schijnzekerheid worden voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl