Duits schrikt soms wakker

Zes seizoenen eerste divisie had Sander Duits erop zitten, toen hij in 2011 met RKC naar de eredivisie promoveerde. In zijn eerste Waalwijkse jaar nog wel.

Het schrikbeeld van afdaling naar - met "alle respect" natuurlijk - de Jupiler League houdt hem inmiddels nog al eens uit zijn slaap. RKC bevindt zich immers midden in de gevarenzone en de nummer zestien van de ranglijst heeft nog maar een paar wedstrijden om daar iets aan te doen.

"Ja, daar schrik ik nog wel eens wakker van. Ik heb acht jaar in de Jupiler League gespeeld en dat is naar mijn idee wel genoeg geweest. Ik zit daar op m'n 31ste niet meer op te wachten nu ik aan de eredivisie geroken heb. Ik raad het al mijn medespelers af."

Ontsnappingsroute

De ontsnappingsroute loopt via Breda, waar zondag een Brabantse onderonsje wacht met NAC dat ook al de bibbers begint te voelen. Een reeks van negen duels zonder zege heeft de ploeg van trainer Nebojsa Gudelj doen afzakken naar de de vijftiende plaats. Het gat met RKC (lees: de nacompetitie) bedraagt slechts drie punten. Met alle interne onrust van dien.

Duits is zich daarvan bewust. "Naar mijn idee ligt de druk dan ook meer bij hen dan bij ons, want zij móeten erin blijven. Bij ons zit er 6.000 man op de tribune, bij NAC bijna 20.000. Wij hebben alleen maar iets te winnen, zij iets te verliezen."

Vol voor gaan

Het Rat Verlegh Stadion zal zondag tot nok toe vol zitten. Ook het uitvak is uitgekocht. "Er staat veel op het spel. Wij kunnen er nog nog rechtstreeks uit, maar we kunnen ons ook nog rechtstreeks handhaven. Als die kans er is, moet je daar vol voor gaan. Wij zullen alles aangrijpen om de overwinning te pakken."

Dat RKC ook buitenshuis z'n mannetje staat, bewees de ploeg al bij onder meer (toen nog concurrent) ADO Den Haag en Roda JC, waar drie punten werden opgehaald. "En dit seizoen hebben we ook al van NAC gewonnen. Het was 3-0. Dit wordt natuurlijk een heel andere wedstrijd, het is nu in hun stadion. Maar in wedstrijden waarin het erom gaat, staan we er wel."

Dromen

Een motivatiefilmpje zoals PEC-trainer Ron Jans zijn selectie voorschotelde voor de bekerfinale tegen Ajax, vindt RKC-coach Erwin Koeman dan ook niet nodig. Ook al omdat ze zoiets al eens hebben gedaan. "Maar er zijn meer mogelijkheden om spelers op scherp te zetten. Maar goed, als dat nu nog nodig zou zijn, hoef je er niet eens heen te gaan."

Als de traditie zich voortzet, stapt er zondag in ieder geval een winnende ploeg van het veld. NAC-RKC is zestien keer eerder verspeeld en nooit eindigde een duel in een gelijkspel.

De recentste cijfers vormen daarbij een steuntje in de rug voor de thuisploeg. De laatste vier keer pakte NAC de volle buit. Als die reeks wordt uitgebreid tot vijf, zijn de Bredanaars verzekerd van een nieuw jaar in de eredivisie. Sander Duits kan daar voorlopig alleen nog maar van dromen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl