Kamer onderzoekt ICT-projecten

Honderden miljoenen euro's aan kostenoverschrijdingen, systemen die uiteindelijk niet doen wat was beloofd, ICT waar niemand op zit te wachten.

De Tweede Kamer start vandaag met verhoren over mislukte en veel te dure ICT-projecten van de overheid.

Klokkenluiders

De Kamercommissie ICT onderzoekt hoe dat in de toekomst beter kan, aan de hand van een aantal bekende voorbeelden. Zoals de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA), de OV-chipkaart, politie- en brandweersysteem C2000 en het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).

De leden van de commissie willen vooraf niet al te veel details kwijt of beschuldigende vingers uitsteken. Wel willen zij kwijt dat zich uit eigen beweging diverse klokkenluiders hebben gemeld en dat sommige genodigden niet voor de commissie willen verschijnen vanwege "bedrijfsgevoelige informatie".

Commissievoorzitter Ton Elias (VVD) wil in het najaar met aanbevelingen komen. Hij wil vooral weten of er structureel iets misgaat bij grote ICT-projecten van de overheid, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Pervers

"De overheid pakt ICT-projecten vaak verkeerd aan, en dat begint al bij wie de rekening betaalt", zegt René Veldwijk. Hij was een van de vier leden van de externe klankbordgroep die de commissie ICT hielp bij de voorbereidingen.

Veldwijk noemt het pervers dat ministeries wel de rekening betalen, maar niet bepalen hoe het project loopt. Dat leidt tot kostenoverschrijdingen, vertragingen en ICT-oplossingen waar de organisatie die ermee moet werken niet op zit te wachten. "Stop met de suikeroomconstructies", adviseert hij.

Faalproject

Ook vindt Veldwijk dat de overheid te weinig leert van fouten. "Het gemakkelijke antwoord op de vraag waarom er geen lessen uit mislukkingen worden getrokken, is dat ambtelijke organisaties na een faalproject proberen om zaken te verdoezelen en de Kamer niet van 'uitvoeringsdetails' houdt."

Daar moet deze commissie in opdracht van de Tweede Kamer dus een einde aan maken. Vandaag worden onder anderen gehoord Hans Mulder, ICT-ondernemer en hoogleraar, en Stephan Corvers, een deskundige op het gebied van aanbestedingen.

Het eerste verhoor begint om 9.45 uur, en is te volgen op NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl