Techreuzen kopen miljardenclaim af

Vier grote Amerikaanse technologiebedrijven hebben met justitie een schikking getroffen om te ontkomen aan een miljardenclaim. Ze betalen naar verluidt 324 miljoen dollar (234 miljoen euro).

Apple, Google, Intel en Adobe worden ervan verdacht dat ze hebben afgesproken dat ze geen medewerkers bij elkaar wegkopen. Daarmee zouden ze de lonen in Silicon Valley kunstmatig laag hebben gehouden.

Belastende e-mails

In het dossier zitten belastende e-mails van topmensen van Google en Apple. Toen een recruiter van Google tegen de afspraken in toch een medewerker van Apple bleek te hebben benaderd, was toenmalig Apple-baas Steve Jobbs woedend. Google-baas Eric Schmidt mailde hem dat de recruiter zou worden ontslagen.

Meer dan 64.000 medewerkers van de vier bedrijven voelden zich door het kartel benadeeld en stapten gezamenlijk naar de rechter. Ze wilden de jury een schadevergoeding van ongeveer 3 miljard dollar vragen. Het proces zou eind mei beginnen.

Uitstekende oplossing

Nu de bedrijven een schikking hebben getroffen, is die rechtszaak van de baan. Details over de schikking zijn niet bekend, maar anonieme bronnen melden dat het om 324 miljoen dollar gaat. Een advocaat van de medewerkers spreekt van een "uitstekende oplossing".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl