NOS NieuwsAangepast

"Rusland negeert Genève-afspraak"

Rusland houdt zich niet aan de afspraken uit het Genève-akkoord. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Moskou doet volgens Kerry vooral zijn best om het democratisch proces in Oekraïne te ondermijnen.

Ruim een week geleden werden er in Genève afspraken gemaakt tussen Rusland, Oekraïne, de VS en de EU over deëscalatie van het conflict.

Geen enkele stap

In het oosten van het land lopen nog steeds gewapende separatisten rond en zijn overheidsgebouwen bezet. Gisteren vielen er doden bij gevechten bij een checkpoint in Slavjansk.

Oekraïne houdt zich volgens Kerry wel aan de afspraken. Rusland heeft nog geen enkele stap genomen om de crisis te beteugelen, zegt Kerry.

Dure fout

In de afspraken van Genève staat onder meer dat Oekraïne meer zeggenschap zal geven aan de regio's, dat de pro-Russische groepen zichzelf ontwapenen en dat ze de bezette regeringsgebouwen zullen verlaten.

Als Rusland doorgaat met zijn acties in het oosten van Oekraïne, zal dat volgens Kerry "een dure fout zijn". De mogelijkheden voor Moskou om de koers te veranderen, worden steeds beperkter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl