Joost de Vries wint Gouden Uil

Schrijver Joost de Vries heeft de belangrijkste literatuurprijs in Vlaanderen, de Gouden Boekenuil, gewonnen. De Nederlander kreeg de prijs voor zijn boek De republiek.

De jury zegt dat De republiek internationale klasse ademt en noemt het een boek dat inslaat als een bom. "De jury bekroont een boek zoals er niet eerder een geschreven was: een vrolijk verhaal over droefenis, waarin leesplezier gepuurd wordt uit rouw. Een ingenieus mozaïek van stijlen, genres en registers, dat onze tijd een verrassende spiegel voorhoudt. Een slimme pageturner. Een authentieke roman over authenticiteit."

De Vries

De republiek gaat over een popfilosoof en professor in Hitlerstudies, die sterft onder onopgehelderde omstandigheden. Zijn rechterhand probeert zijn nalatenschap naar zich toe te trekken.

Het is de tweede roman van de 31-jarige De Vries, die kunstredacteur is bij De Groene Amsterdammer. Zijn eerste roman, Clausewitz, werd in 2010 genomineerd voor de Anton Wachterprijs en de Selexyz Debuutprijs.

Aan de Gouden Boekenuil is een bedrag van 25.000 euro verbonden. Ook krijgt De Vries een kunstwerk van Philip Aguirre.

Publieksprijs

Een lezersjury van honderd mensen vond Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans het beste Nederlandstalige boek. Oorlog en terpentijn vertelt het verhaal van een kleine held in de Eerste Wereldoorlog die ervan droomde om kunstenaar te worden. Het is gebaseerd op het leven van de grootvader van Hertmans.

Hertmans krijgt 2500 euro en een pen van Montblanc. De publieksprijs is de tweede grote prijs in korte tijd voor de Vlaamse schrijver. Hij kreeg in februari al de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren 2014.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl