Kamer voor plan zorghervorming

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met de hervormingen voor de langdurige zorg. Staatssecretaris Van Rijn regelt met de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning dat veel zorgtaken voor gehandicapten, chronisch zieken en bejaarden per 1 januari 2015 overgaan naar de gemeenten.

De overdracht gaat gepaard met bezuinigingen, onder meer op de huishoudelijke hulp die de gemeenten al regelen. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP, de Groep Bontes/Van Klaveren en de eenmansfractie Van Vliet gingen akkoord met het wetsvoorstel dat de verandering mogelijk maakt.

SP, CDA, PVV, GroenLinks, Partij voor de Dieren en 50Plus vinden het te snel gaan en stemden tegen.

Zorgakkoord

Het kabinet sloot vorige week een zorgakkoord tussen de coalitie en drie oppositiepartijen. D66, ChristenUnie en SGP stemden in met de plannen om de aangekondigde bezuiniging van ruim 3 miljard euro wat te verzachten. Voor 2015 is er daardoor 360 miljoen euro meer beschikbaar. Overigens betekent dat niets voor de portemonnee van mensen die langdurige zorg nodig hebben.

Debat

Van Rijn debatteerde de afgelopen twee dagen met de Kamer over zijn plannen. Hij hoorde veel kritiek, maar daar wordt het beleid alleen maar beter van, zegt hij. "Ik doe dit voor de opa's en oma's van de toekomst," aldus Van Rijn.

Het kabinet hervormt de langdurige zorg om een einde te maken aan de stijgende kosten en om mogelijk te maken dat ouderen en gehandicapten langer thuis kunnen blijven wonen. In de nieuwe opzet worden gemeenten en zorgverzekeraars meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. De overheveling van taken gaat in elk geval gepaard met een bezuiniging van 40 procent op de huishoudelijke verzorging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl