869 keer eerwraak in Pakistan

In Pakistan zijn vorig jaar 869 vrouwen vermoord uit eerwraak. Dat zegt de onafhankelijke mensenrechtencommissie van Pakistan, de HRCP, in het jaarrapport.

De daders blijven vaak onbestraft: in de Koran staat dat de familie van het slachtoffer de moordenaar mag vergeven. In dat geval wordt hij niet vervolgd. Bij eerwraak is de dader meestal de echtgenoot van het slachtoffer of een ander familielid. De rest van de familie vergeeft hem bijna altijd.

Zo vermoordde een man in het noordwesten van Pakistan zijn twee nichtjes, naar eigen zeggen om de eer van de familie te redden. Hij zei dat hij de twee tienermeisjes doodschoot omdat ze allebei "een ongepaste relatie" hadden met een man.

Het aantal gevallen van eerwraak was iets lager dan een jaar eerder, toen waren het er 913.

Polio

De HRCP kijkt ook naar bijvoorbeeld de kindersterfte in het land. Volgens de mensenrechtencommissie sterven in Pakistan nog steeds 800.000 kinderen per jaar, meestal door ondervoeding. Ook polio blijft een probleem in Pakistan: vorig jaar werden er meer dan 85 poliogevallen geregistreerd. Dat is een stijging van 40 procent, vergeleken met een jaar eerder.

Zo'n twintig hulpverleners die in Pakistan kinderen vaccineerden tegen polio, werden vermoord door moslimextremisten. Ook acht agenten die hen moesten beschermen, werden vermoord. De extremisten zeggen dat de hulpverleners westerse spionnen zijn die onder het mom van een vaccinatieprogramma moslimkinderen onvruchtbaar maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl