NOS VoetbalAangepast

"Supporters verdienen thuisduel EK"

De Amsterdam Arena is officieel kandidaat voor de organisatie van vier wedstrijden bij het EK in 2020. Die eindronde zal voor het eerst gespeeld worden in dertien verschillende landen. Donderdag zetten de KNVB, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gemeente Amsterdam, de Amsterdam Arena en Schiphol hun handtekening onder het bid dat vrijdag op de burelen van de UEFA binnen moet zijn.

"Onze supporters zijn al jaren gangmakers bij alle grote toernooien. Zij verdienen een thuiswedstrijd", zo motiveerde Bert van Oostveen namens de KNVB het besluit.

Rotterdam was ook kandidaat

De bond wil drie groepswedstrijden, waaronder twee thuiswedstrijden van het Nederlands elftal en een achtste finale in de Amsterdam Arena laten plaatsvinden. De capaciteit van de Arena zou daarvoor uitgebreid worden tot 57.000 zitplaatsen. Bij aanvang werden zowel Amsterdam als Rotterdam als speelstad overwogen. "In het begin hadden we een lichte voorkeur voor Rotterdam", bekent Van Oostveen. "Dat was in het licht van de bouw van een nieuw stadion. Dat stadion kwam er niet. Toen zijn wij full swing voor Amsterdam gegaan."

"Bid voldoet aan Nederlandse regelgeving"

Woensdag stemde de Amsterdamse gemeenteraad al in met de financiële bijdrage. Volgens de Amsterdamse wethouder van sport, Eric van der Burg (VVD), kan de organisatie zijn regio tussen de vijftig en vijfenzeventig miljoen euro opleveren.

De schatting van de totale kosten van het Nederlandse deel van de organisatie komen uit tussen de zestien en negentien miljoen euro. Het Rijk zal twee miljoen voor zijn rekening nemen. Daarnaast zal de UEFA tijdens het toernooi allerlei privileges genieten op Nederlands grondgebied. Zo krijgt de UEFA volledige belastingvrijstelling, bescherming van commerciële belangen, douane-ontheffingen en speciale landingsrechten op Schiphol.

Verwacht Van Oostveen nog weerstand vanuit de samenleving, zoals bij de plannen voor de organisatie van het WK en de Olympische Spelen het geval was? "Wij wilden niet in die discussie belanden, daarom is alles volledig afgestemd met het ministerie van VWS. Dit bid voldoet volledig aan de Nederlandse regelgeving."

"Concurrentie is moordend"

Van de 32 landen die meedongen naar de organisatie, hebben Finland, Polen, Tsjechië en Portugal zich deze week teruggetrokken."Ik schat in dat er uiteindelijk zo'n 25 serieuze bids binnen gaan komen bij de UEFA", aldus Van Oostveen. "Je hebt een kans, maar de concurrentie is moordend."

De geografische spreiding kan daarbij een lastig obstakel vormen. In een eerder stadium gaf UEFA-voorzitter Michel Platini nog aan dat hij graag wedstrijden zou willen toewijzen aan landen die nog niet eerder een EK binnen de grenzen hebben gehad. Daarnaast heeft Nederland concurrentie van vrijwel alle grote landen in West-Europa. "Natuurlijk is het hartstikke lastig," weet Van Oostveen, "maar we moeten uitgaan van onze eigen kracht. Wij zijn een zekerheidje."

Brussel kandidaat voor openingswedstrijd

Zes landen hebben zich gemeld voor de organisatie van het 'finalepakket'. De halve finales en de finale zullen namelijk in één land wordt afgewerkt. Die zes zijn Engeland (Wembley), Duitsland (München), Wales (Cardiff), Turkije (Istanbul), Oekraïne (Kiev) en Spanje (Madrid of Bilbao). De Belgische voetbalbond was ook in de race voor het finalepakket, maar wil nu graag de openingswedstrijd naar Brussel halen.

Vrijdag moeten alle bids bij de UEFA zijn ingediend. In september neemt de UEFA een beslissing over de speelsteden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl