NOS NieuwsAangepast

Teeven blij met asielrapport

Staatssecretaris Teeven is blij dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft geconstateerd dat asielcentra niet structureel onveilig zijn. Volgens Teeven bevestigt het rapport zijn stelling dat de zelfmoord van Alexander Dolmatov een incident was.

De Raad schijft dat asielzoekers wel risico's lopen waardoor ze lichamelijke of geestelijke schade kunnen oplopen. Dat zou het gevolg zijn van beleidskeuzes. Teeven noemt dat een harde conclusie, waar hij zich niet helemaal in herkent.

Motie van wantrouwen

De Onderzoeksraad deed onderzoek na de dood van de Russische asielzoeker Dolmatov, vorig jaar. Die gebeurtenis bracht Teeven in politieke problemen, er werd zelfs een motie van wantrouwen tegen hem ingediend.

In het rapport staat dat de zorg voor asielzoekers met psychiatrische problemen tekortschiet. Ook zijn medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vaak niet op de hoogte van de medische voorgeschiedenis van vreemdelingen.

Beroepsgeheim

Volgens Teeven komt dat deels door het medisch beroepsgeheim, waardoor informatie niet overgedragen wordt.

De staatssecretaris zegt met de aanbevelingen van de raad aan de slag te gaan, maar wijst erop dat er al veel verbeteringen in het asielbeleid in gang zijn gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl