NOS NieuwsAangepast

Rusland oefent aan grens Oekraïne

Als reactie op de actie van het Oekraïense leger vandaag bij de oostelijke stad Slavjansk heeft Rusland legeroefeningen aangekondigd aan de grens met Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de oefeningen een antwoord zijn op de escalatie in het buurland en op de militaire oefeningen van de NAVO in Oost-Europa.

President Poetin veroordeelde enkele uren eerder de militaire operatie van Oekraïne al. Hij zei dat het een ernstige misdaad is om het leger tegen de eigen bevolking in te zetten en dat die actie niet zonder gevolgen zou blijven.

Slavjansk

Eenheden van het Oekraïense leger leverden vandaag strijd met pro-Russische activisten die Slavjansk in handen hebben. Bij checkpoints van de separatisten, die volgens de regering illegaal zijn, werd over en weer geschoten. Hoeveel doden er vielen is onduidelijk. Aanvankelijk werd gesproken van vijf, maar waarschijnlijk zijn het er minder.

De Oekraïense autoriteiten melden dat drie controleposten zijn vernietigd. Het Britse persbureau Reuters citeert een getuige die zegt dat het leger zich later terugtrok en dat de activisten zeker één post weer hebben ingenomen.

Anti-terreurcampagne

Dinsdag kondigde de Oekraïense president Toertsjinov een anti-terreurcampagne aan tegen separatisten in het oosten van het land af die sommige steden in handen hebben en overheidsgebouwen bezet houden. Ondanks de afspraken in Genève weigeren ze de bezette gebouwen te verlaten en de wapens in te leveren.

In de stad Marioepol werd vandaag wel uitvoering gegeven aan het akkoord van Genève. In de stad aan de Zwarte Zee werd de bezetting van het stadhuis beëindigd. De burgemeester is naar Marioepol teruggekeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl