NOS NieuwsAangepast

Eilandengroep daagt kernmachten

De Marshalleilanden willen dat de negen kernmachten in de wereld overgaan tot ontwapening. Ze eisen dat ze gemaakte afspraken daarover nakomen en zijn daarom naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gestapt.

De eilandenstaat in de Stille Oceaan zegt dat de negen landen zich schuldig maken aan schending van het internationale recht. De landen die zijn aangeklaagd zijn de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea.

Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Verenigde Staten verscheidene kernproeven gedaan op de Marshalleilanden. Die zeggen dat ze nog steeds lijden onder de "onherstelbare schade" die is aangericht en dat ze willen voorkomen dat zoiets ooit weer kan gebeuren.

Tutu

Enkele Nobelprijswinnaars hebben zich bij de actie van de Marshalleilanden aangesloten. Onder hen is de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. "We moeten ons afvragen waarom leiders maar doorgaan met het breken van beloftes en hun burgers en de wereld het risico laten lopen om vernietigd te worden", zegt Tutu.

Non-proliferatieverdrag

De Israëlische regering zegt dat ze de zaak "niet relevant" vindt, omdat Israël het non-proliferatieverdrag niet heeft getekend. Maar dat doet er niet toe, vinden de Marshalleilanden, want de negen landen maken zich schuldig aan "ernstige schending" van het internationale recht.

De zaak voor het Internationaal Gerechtshof kan jaren duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl