NOS NieuwsAangepast

EU-verkiezing draait uit op tweestrijd

Met nog vier weken te gaan tot het begin van de Europese verkiezingen tekent zich in Europa een nek-aan-nekrace af tussen de christen-democraten en de sociaal-democraten.

Beide fracties, van oudsher al de grootste in het Europees Parlement, kunnen in de peilingen rekenen op ruim 200 zetels. Dat blijkt uit een analyse van PollWatch2014. Volgens de onderzoekers hebben de christen-democraten 75 procent kans om de grootste te worden in Europa.

De strijd om de grootste Europese fractie is van belang, omdat de winnaar de beste kans maakt om de voorzitter van de Europese Commissie te leveren. Nu is de christen-democratische Europese Volkspartij met 274 van de 766 parlementariërs de grootste fractie en is de Portugese christen-democraat Barroso commissievoorzitter.

Peilingen in Nederland

De Nederlandse partijen in de christen- en sociaaldemocratische fracties (CDA en PvdA) verliezen juist stemmen. Het CDA gaat volgens peilingen van vijf terug naar vier (.pdf), drie of zelfs twee zetels. De PvdA moet waarschijnlijk een zetel inleveren: van drie naar twee zetels.

Partijen die in de peilingen stemmen winnen zijn de PVV, D66 en ook de VVD. Alle drie komen rond de vier zetels uit.

De Europese verkiezingen zijn van 22 tot 25 mei. Nederland bijt samen met Groot-Brittannië het spits af. Het overgrote deel van de EU-lidstaten stemt op 25 mei.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl