NOS NieuwsAangepast

Letterlijke reactie ministerie van VWS

Letterlijke reactie van het ministerie van VWS op het verhaal dat de onafhankelijke toezichthouder NZa tegen zijn zin extra geld moest toekennen aan het Oogziekenhuis Rotterdam.

De NZa is een onafhankelijke toezichthouder die haar taken op dat gebied uitvoert. De NZa is geen beleidsmaker. De minister neemt de beleidsinhoudelijke besluiten. Naast eigenstandige bevoegdheden heeft de NZa ook een adviserende rol richting de minister, de minister kan daarvan afwijken.

De beleidsvraag die bij de minister voorlag is of het wenselijk is dat buiten de UMC s zeer gecompliceerde topzorg kan worden geleverd en gefinancierd. Een van de ziekenhuizen waar dergelijke vormen van zorg worden geleverd, is het Oogziekenhuis in Rotterdam. Het Oogziekenhuis heeft jarenlang deze vorm van zorg op andere wijze kunnen financieren, maar niet via de academische component want die is voorbehouden aan academische ziekenhuizen.

Er liep een Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) waarin onder andere de vraag op tafel lag of niet ook instellingen als bijvoorbeeld het Oogziekenhuis via de academische component zouden moeten gefinancierd. Vooruitlopend op dat IBO vond de minister het wenselijk in financiering te voorzien om na het IBO een weloverwogen definitief besluit te nemen.

De minister heeft na het IBO besloten om naast de UMC's onder andere het Oogziekenhuis (en de twee andere ziekenhuizen) die bijzondere hoog complexe zorg leveren bij wijze van experiment deels voor deze zorg te financieren.

Uiteindelijk heeft de NZa alles afwegende eigenstandig besloten over de aanvraag voor extra financiering van het Oogziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl