NOS NieuwsAangepast

Draghi: open over discussie bij ECB

ECB-president Mario Draghi wil meer openheid over interne discussies bij de Europese Centrale Bank. Dat zegt hij in een speech bij de viering van het 200-jarig bestaan van De Nederlandsche Bank in Amsterdam.

De presidenten van de centrale banken van de eurozone komen maandelijks bijeen en beslissen dan over het beleid van de ECB. Ze bespreken bijvoorbeeld of de rente omhoog of omlaag moet. Namens De Nederlandsche Bank zit Klaas Knot bij die bijeenkomsten.

Tot nu toe zijn die discussies tussen de bankpresidenten geheim. Draghi vindt dat die deels gepubliceerd moeten worden.

Beter begrip

"Een verslag van onze beleidsdiscussies zal een gedetailleerder beeld geven van de achtergrond van onze besluiten", zegt Draghi. "Zo krijg je een beeld van de discussie en de argumenten. Het publiek en de financiële markten kunnen hierdoor beter begrijpen hoe wij de economische situatie beoordelen en daarop reageren."

Draghi vindt wel dat de onafhankelijkheid van de bankpresidenten van de eurolanden moet worden gewaarborgd. Daarom vindt hij dat een verslag anoniem moet blijven, zodat dus niet duidelijk wordt door welke bankpresident een bepaald argument is gegeven.

De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, publiceert al een verslag van discussies voorafgaand aan besluiten. Dat verslag wordt altijd een paar weken na het besluit openbaargemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl