"Teeven moet aan de slag"

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn blij met de conclusie dat asiel- en detentiecentra niet structureel onveilig zijn. Ze reageren daarmee op een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Die deed onderzoek na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Dolmatov.

Kamerlid Azmani van de VVD zegt: "Het is belangrijk dat de zorg voor vreemdelingen die onder toezicht van de overheid staan goed is. Uit het rapport blijkt dat dat zo is. Natuurlijk kan het altijd beter."

De Onderzoeksraad schrijft dat de zorg voor vreemdelingen beter kan. Vooral de overdracht van medische gegevens en de zorg voor mensen met psychiatrische problemen schiet tekort.

Menselijke maat

PvdA-Kamerld Maij wil dat staatssecretaris Teeven aan de slag gaat met de aanbevelingen van de Raad. "Zodat er meer ruimte komt voor de menselijke maat en vreemdelingen de zorg krijgen die zo nodig hebben."

D66 en GroenLinks vinden juist dat Teeven een boel uit te leggen heeft. Volgens Kamerlid Schouw van D66 lopen asielzoekers forse risico's door structurele problemen in het beleid. Hij wil dat de staatssecretaris met een plan van aanpak komt.

Onverteerbaar

Linda Voortman van GroenLinks vindt dat het humane aspect ondergeschikt wordt gemaakt aan het uitzetten van mensen. Ze noemt dat onverteerbaar.

SP-Kamerlid Gesthuizen concludeert uit het rapport dat asielzoekers veilig zijn zolang het goed met ze gaat en ze niet ziek worden. "Die risico's zijn er wel als er (psychiatrische) zorg nodig is. Ik ben blij dat het nu op papier staat, want het is nog niet zo goed geregeld als steeds wordt beweerd.''

Volgens Vluchtelingenwerk Nederland blijkt uit het rapport dat er nog onvoldoende veranderd is na de dood van Dolmatov. "Te vaak zien wij dat alles gericht is op snelheid en de menselijke maat uit het oog wordt verloren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl