NOS NieuwsAangepast

Minder instroom opleiding advocaat

Er worden steeds minder juristen opgeleid tot advocaat. De opleiding is duurder geworden en ook de crisis speelt een rol. Vooral kleinere kantoren willen daarom geen geld meer uittrekken voor het opleiden van werknemers.

Het aantal instromende advocaat-stagiairs neemt sinds 2012 in rap tempo af, schrijft het juristenmagazine Mr. In maart schreven zich 382 juristen in voor de opleiding; een jaar geleden waren dat er nog 528. Dat is een daling van 28 procent.

In het najaar kan een nieuwe lichting beginnen aan de opleiding. Maar in de meest optimistische prognose komen er nog altijd honderd advocaat-stagiairs minder bij dan vorig jaar. Volgens Mr. is de kans groot dat het er nog minder worden, omdat de meeste aanmeldingen in het voorjaar zijn.

Zwaarder

Iemand kan advocaat worden door na de universitaire rechtenstudie nog de driejarige vervolgopleiding te doen. Die opleiding wordt betaald door het advocatenkantoor waar de jurist werkt.

De opleiding kost 14.000 euro. De afgelopen jaren was dat nog 10.000 euro. Daarbij komt dat de opleiding ook zwaarder is geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl