Patiëntenstop omstreden tbs-kliniek

Voorlopig worden er geen nieuwe tbs'ers ondergebracht in kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum. Dat is bekendgemaakt na een bezoek van staatssecretaris Teeven aan de kliniek.

Deze week kwam de kliniek in het nieuws; uit beelden van het EO-programma Dit is de dag Onderzoek bleek dat bewoners makkelijk aan mobiele telefoons, drugs, sigaretten en messen kunnen komen. Naar aanleiding van die uitzending ging Teeven er vanochtend zelf kijken.

Integriteit

Na een gesprek met directie, patiëntenraad en ondernemingsraad liet Teeven weten dat een al lopend onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar de kliniek wordt uitgebreid. De onderzoekers zullen nu ook de invoer van ongeoorloofde goederen en de veiligheid in de Rooyse Wissel bekijken. Lopende het onderzoek komen er geen nieuwe patiënten.

De integriteit van een deel van het personeel wordt apart onderzocht. Volgens bewoners die in de EO-uitzending aan het woord kwamen, werken in de kliniek drie corrupte medewerkers.

Vanochtend is een extra spitactie gedaan om wapens en drugs te vinden. De staatssecretaris denkt er nog over na of een "tijdelijke procesbewaker" bij de tbs-kliniek moet worden aangesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl