Doden bij legeraanval Slavjansk

Eenheden van het Oekraïense leger rukken op naar de stad Slavjansk in het oosten van het land. De regering in Kiev meldt dat bij de operatie vijf pro-Russische activisten zijn gedood en dat drie illegale controleposten bij de stad zijn vernietigd.

Journalisten van het persbureau Reuters zagen vanochtend tientallen militairen in camouflage-uniform die beschikken over pantservoertuigen. Slavjansk is in handen van pro-Russische activisten.

De Russische president Poetin heeft in een eerste reactie gezegd dat militair optreden van het Oekraïense leger tegen de eigen bevolking een ernstige misdaad is en gevolgen zal hebben. Wat die reactie zal zijn, zei hij er niet bij.

Anti-terreurcampagne

De legeractie wordt uitgevoerd in het kader van de anti-terreurcampagne die de regering in Kiev onlangs afkondigde. De regering wil daarmee uitvoering van het akkoord van Genève afdwingen. In Genève werd afgesproken dat activisten zich terugtrekken uit bezette overheidsgebouwen.

Op Twitter zijn foto's geplaatst waarop rookpluimen boven de stad zijn te zien. De Nederlandse journalist Olaf Koens schrijft dat lokale media zes doden melden. Volgens Pieter Waterdrinker van De Telegraaf is het levensgevaarlijk rond de stad en hebben activisten oproepen gedaan om een levend schild te vormen als antwoord op de aanval van het Oekraïense leger.

Aanval afgeslagen

Een Engelse journalist in Slavjansk meldt dat de activisten in de stad burgers hebben opgeroepen het bezette stadhuis te ontruimen.

Vanochtend meldde de Oekraïense regering dat vannacht een aanval op een kazerne in de oostelijke stad Artemivsk is afgeslagen. Er zou een Oekraïense militair gewond zijn geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl