NOS WielrennenAangepast

Met 35 km/uur de Cauberg op

Philippe Gilbert snelde zondag op fenomenale wijze de Cauberg op. De Belg legde de 800 meter van de voet tot de top af in 1 minuut en 22 seconden. Niemand was ooit sneller op de populaire Nederlandse berg.

En woensdag verbeterde Alejandro Valverde de snelste tijd ooit op de Muur van Hoei. Hij was met een tijd van 2 minuten en 41 seconden drie tellen sneller dan het vorige record, dat op naam stond van Gilbert (2011).

Of deze cijfers enige waarde hebben, is de vraag. Wielrennen is geen sport waarin het om tijden draait. Bovendien zijn de omstandigheden niet altijd gelijk: Gilbert had zondag de wind vol mee. Het gaat erom wie als eerste zijn wiel over de finish drukt.

2.10 in 2004; 1.22 in 2014

Een opvallend feit blijft het wel. Simon Gerrans, één van de favorieten voor de zege in de Gold Race en de nummer drie in de einduitslag, zei na de race: "Ik zat aan de rechterkant van de weg. Ik dacht dat ik al heel hard naar boven reed. Toen zag ik links Gilbert voorbij snellen. Ik probeerde hem nog te volgen. Maar dat lukte niet."

De suprematie van Gilbert komt echter niet uit de lucht vallen. De Belg won al twee keer eerder in Zuid-Limburg en werd op hetzelfde parcours ook wereldkampioen. Hij is bovendien van de laatste tien winnaars van de Gold Race de enige renner die binnen anderhalve minuut de Cauberg opklom.

Het vorige record werd door Gilbert tijdens het WK van 2012 neergezet: 1.25. Ter vergelijking: tien jaar geleden, in 2004, deden Davide Rebellin en Michael Boogerd er 2.10 over. Daar waren de omstandigheden echter anders: het duo streed samen om de zege, kon het zich veroorloven rustig aan de klim te beginnen én de finish lag bovenop de Cauberg. Niet 1.800 meter verderop (wat ertoe leidt dat de renner die als eerste boven is, nog moet versnellen om vooruit te blijven).

"Ik ben lichter dan ooit"

Volgens Gilbert zelf is de toewijding en discipline waarmee hij de voorbije maanden heeft toegewerkt naar deze klassiekermaand de verklaring voor zijn eerste grote overwinning in anderhalf jaar tijd: "Ik heb een goede winter gehad. Ik heb mezelf opnieuw uitgevonden. Alle uitnodigingen afgewezen die ik kreeg. Ik heb getraind en mezelf goed verzorgd. Ik heb opofferingen gedaan die nu hun vruchten afwerpen", aldus de Waal tegen Het Laatste Nieuws.

En hij let meer dan ooit op zijn gewicht. "Ik ben lichter dan ooit aan het seizoen begonnen. Gewicht is, zoals iedereen weet, voor een wielrenner de grootste vijand. Ik heb mijn grootste vijand overwonnen."

35 km/uur

Bijzonder aan de manier waarop Gilbert zondag op de Cauberg zijn slag sloeg, is de plek waar hij versnelde. Op één van de steilste gedeeltes, dáár demarreerde de Waal. En hij fietste de 800 meter met een gemiddelde van 35 kilometer per uur.

Drie dagen na de Cauberg reed nagenoeg hetzelfde peloton tegen de Muur van Hoei op. De echte klim begint op één kilometer van de finish en is met een gemiddelde stijging van 11,1% beduidend zwaarder dan de Cauberg (6,3%). De gemiddelde snelheid van Valverde: 22,36 kilometer per uur.

Veel favorieten spraken na afloop van een zware finale in Hoei. De organisatie had de voorlaatste beklimming van de Muur naar achteren geschoven, in een poging de koers eerder open te breken. Dat plannetje mislukte.

"Extreem harde finale"

"De koers was snel en lastig en het was wel een extreem harde finale", sprak Gilbert na afloop. Hij werd dit keer 'slechts' tiende. De nummer twee, Daniel Martin: "Normaal wachten de renners even, maar deze keer was het volle bak vanaf de voet van de laatste Muur."

In Hoei waren verder geen parcourswijzigingen doorgevoerd. Noch hadden de renners wind mee. De koers was wel minder lang dan de Amstel Gold Race: 199 om 251 kilometer. Zondag wacht Luik-Bastenaken-Luik, 263 kilometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl