NOS NieuwsAangepast

Oekraïne slaat aanval op basis af

De Oekraïense regering meldt dat een aanval op een kazerne in het oosten van het land is afgeslagen. Minister Avakov van Binnenlandse Zaken schrijft op Facebook dat een groep van tientallen mensen onder leiding van Russische militairen de legerbasis vannacht aanviel. De kazerne is in de stad Artemivsk, die tussen Donetsk en Slavjansk ligt.

Bij de aanval is volgens Avakov een Oekraïense militair gewond geraakt. Onbekend is of er slachtoffers zijn onder de aanvallers.

Marieoepol

Avakov schrijft ook dat pro-Russische activisten het stadhuis hebben verlaten in de stad Marioepol aan de Zwarte Zee, na een bezetting van ruim een week. De aftocht van de bezetters vloeit voort uit het akkoord dat in Genève gesloten is over de ontruiming van overheidsgebouwen in Oekraïne.

De politie heeft zich nu meester gemaakt van het stadhuis in Marioepol en de burgemeester is teruggekeerd naar zijn stad.

Anti-terreurcampagne

Het persbureau Reuters meldt dat Oekraïense militairen posities hebben ingenomen op twaalf kilometer van Slavjansk, de stad die in handen is van separatisten. Een correspondent zag tientallen militairen in camouflage-uniformen, die beschikken over pantservoertuigen.

De Oekraïense regering heeft een "anti-terreuroperatie" gelanceerd, om steden en bezette overheidsgebouwen op pro-Russisch activisten te heroveren.

Diplomatie

President Obama heeft in Japan Rusland ervan beschuldigd te talmen bij de uitvoering van het akkoord van Genève. Obama dreigde opnieuw met de verzwaring van de economische sancties tegen Rusland, hoewel hij eraan toevoegde dat sancties president Poetin waarschijnlijk niet op andere gedachten brengen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft gezegd dat de spanning in Oekraïne zal afnemen door uitvoering te geven aan het akkoord van Genève. Hij zei dat op korte termijn actie zal worden ondernomen. Concreter werd hij niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl