Paus: priester soms roomser dan ik

Paus Franciscus heeft een vrouw gebeld die van de plaatselijke priester niet ter communie mocht gaan. Volgens haar pastoor leeft de Argentijnse in zonde omdat ze samenwoont met een gescheiden man.

De vrouw had de paus in september geschreven over haar probleem. Ze vertelde dat ze 19 jaar geleden alleen voor de wet trouwde, omdat de Rooms-Katholieke Kerk hertrouwen verbood. Omdat die situatie voortduurt, weigerde de pastoor de vrouw de hostie.

Maandag belde de paus de vrouw om te zeggen dat ze best ter communie mag. "Sommige priesters zijn nu eenmaal roomser dan de paus", zou Franciscus tegen haar hebben gezegd.

Wachten

De paus introduceerde zichzelf als "Vader Bergoglio", zijn achternaam voordat hij paus werd. Hij bood excuus aan omdat de vrouw maanden op antwoord had moeten wachten.

"Het is een onderwerp dat we binnen het Vaticaan ook bespreken, want er is niets mis mee als iemand die gescheiden is ter communie gaat", vertelde de kerkleider in het gesprek dat een minuut of tien duurde. Franciscus zei eerder al dat de kerk meer de nadruk moet leggen op toenadering in plaats van veroordeling.

Privégesprek

De opmerkingen van de paus gaan in tegen de tradities van de Rooms-Katholieke Kerk. Een woordvoerder van het Vaticaan wil er niet over uitweiden, omdat het een privégesprek was. Wel zegt hij dat "kerkelijke wetten niet bepaald worden door een persoonlijk telefoontje".

Met zijn belletje lijkt de paus een voorschot te nemen op gesprekken over echtscheiding die in oktober worden gevoerd in het Vaticaan. De woordvoerder benadrukt overigens dat de paus niets op de agenda wil zetten. "Hij is bovenal een zielenherder, die wil helpen bij een complex menselijk probleem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl