Executie Oklahoma mag doorgaan

De executie van twee terdoodveroordeelden in de staat Oklahoma kan gewoon doorgaan. Volgens het hoogste gerechtshof in de staat hoeven de mannen niet te weten welke middelen zullen worden gebruikt voor hun executie.

De executie van de twee moordverdachten was uitgesteld omdat ze per se willen weten welke stoffen worden gebruikt voor hun dodelijke injectie. Dat is onduidelijk, omdat Oklahoma net op een ander middel is overgestapt.

Werking betwijfeld

Het alternatief was nodig, omdat de fabrikant van het middel dat tot nu toe werd gebruikt niet meer wilde meewerken aan executies. Om te voorkomen dat ook de nieuwe producent zich terugtrekt, wordt de naam ervan geheimgehouden.

De veroordeelden zijn bang dat het middel niet goed werkt. Er zijn berichten over gevangenen bij wie het stervensproces veel langer duurde dan normaal.

Katoen of nylon?

Het hof oordeelt nu dat de gedetineerden geen recht hebben om te weten welk middel gebruikt wordt. "Als ze de elektrische stoel zouden krijgen, hoeven ze ook niet te weten welk stroombedrijf wordt gebruikt. En wie wordt opgehangen, heeft niet het recht om te weten of er een touw van katoen of nylon wordt gebuikt", zei de rechter.

De twee mannen worden nu mogelijk op 29 april geëxecuteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl