NOS NieuwsAangepast

Veiligheid asielcentra kan beter

Asielzoekers en uitgeprocedeerde vreemdelingen lopen soms risico's, waardoor ze lichamelijke en geestelijke schade kunnen oplopen. Dat is het gevolg van keuzes in het beleid. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport in opdracht van staatssecretaris Teeven.

Aanleiding voor het onderzoek is de zelfmoord van de Russische asielzoeker Alexander Dolmatov, vorig jaar. Staatssecretaris Teeven kwam toen onder vuur te liggen van de Tweede Kamer.

De linkse oppositie en de PvdA vermoedden systeemfouten en eisten opheldering van de staatssecretaris. Ook dienden enkele partijen een motie van wantrouwen tegen Teeven in.

Overdracht onvoldoende

De Onderzoeksraad heeft geen aanwijzingen dat asielcentra structureel onveilig zijn, maar de vreemdelingen lopen wel risico's. Vooral de overdracht van medische gegevens baart de Raad zorgen. Op cruciale momenten blijkt die informatie niet altijd voorhanden.

Hier moet met spoed een oplossing voor gevonden worden, vindt de Raad.

Psychotrauma's

Vreemdelingen met psychiatrische problemen krijgen niet altijd de zorg die zij nodig hebben. Daardoor kunnen mensen met onbehandelde psychotrauma's op straat belanden en daar een risico vormen voor zichzelf en hun omgeving, schrijft de Raad verder.

Medewerkers in de asiel- en detentiecentra moeten regelmatig belangen afwegen die op gespannen voet staan met elkaar. De veiligheid van asielzoekers kan dan ondergeschikt raken aan andere belangen, zoals een snelle procedure of beheersing van de kosten, concludeert de Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl