Europese stemhulp weer online

Zwevende kiezers hebben er weer een stemhulp bij: het Europees Kieskompas. Vanmiddag gaat de site online. De vragenlijst moet EU-burgers helpen bij hun stemkeuze voor de Europese verkiezingen, eind mei.

De lijst bestaat uit dertig vragen. "Een deel is voor alle landen hetzelfde. Een deel verschilt per regio en een deel verschilt per land", zegt politicoloog André Krouwel. Hij is oprichter van Kieskompas en coördineert de Europese ontwikkeling.

Eigen stellingen

"Specifiek voor Nederland is bijvoorbeeld de stelling 'Om werknemers te beschermen, moeten we de grens sluiten voor Oost-Europeanen'. In andere landen stellen we een soortgelijke vraag, maar algemener", zegt Krouwel.

Ook de stelling 'Homostellen moeten dezelfde adoptierechten krijgen als heterostellen' is specifiek voor Nederland. "In andere landen vragen we naar het homohuwelijk, maar dat is in Nederland al zo ingeburgerd dat we die stelling niet meer voorleggen."

Miljoenen bezoekers

Aan de lancering is twee jaar van intensief overleg voorafgegaan. "Ik hing net nog aan de telefoon met Italië en Hongarije", zegt Krouwel. Het is de tweede keer dat EU-burgers gebruik kunnen maken van het Europese Kieskompas. In 2009 trok de site 4 miljoen bezoekers.

Krouwel: "Dit jaar verwachten we een vervijfvoudiging, omdat we nu veel beter voorbereid zijn, met een intensieve mediacampagne. Van de vorige keer hebben we geleerd hoe belangrijk dat is. Toen zagen we een bulk aan sitebezoekers in Nederland en Zweden, waar mensen goed geïnformeerd waren. In Engeland hebben we nu bijvoorbeeld The Guardian als mediapartner. Dat zal zeker vruchten afwerpen."

Topwetenschappers

Volgens Krouwel is ook belangrijk dat de organisatie zich heeft verspreid over alle deelnemende lidstaten. "Twee jaar geleden zijn we begonnen met het samenstellen van een team topwetenschappers, met afgevaardigden uit alle landen. In totaal zijn er zo'n 250 man bij betrokken."

Het project kost 7 à 8 ton. "De Europese Unie heeft geld beschikbaar gesteld om de techniek te ontwikkelen. Verder zijn mediapartners belangrijke sponsoren."

Er zijn verschillende steminstrumenten beschikbaar. Zo ging afgelopen dinsdag de StemWijzer online. Krouwel ziet dat niet als concurrentie. "Onze aanpak is veel grootschaliger. StemWijzer richt zich wel op de Europese verkiezingen, maar enkel in Nederland."

De site wordt vandaag gelanceerd in Nederland en twintig andere lidstaten. Vanaf 28 april is de site in alle 28 EU-lidstaten te raadplegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl