Legerleider Zuid-Sudan ontslagen

De Zuid-Sudanese president Salva Kiir heeft per direct generaal James Hoth Mai ontslagen. Het ontslag werd bekendgemaakt op de staatstelevisie. Een reden werd niet gegeven, maar mogelijk hebben een aantal recente nederlagen van het regeringsleger in het noorden met het ontslag te maken.

Sinds december is de onrust in het land toegenomen. Bij het geweld tussen regeringstroepen en aanhangers van de ontslagen vicepresident Riek Machar zijn al duizenden mensen omgekomen. Ruim een miljoen mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.

"Honderden doden"

Vorige week namen rebellen in het noorden de olierijke stad Bentiu in. Daarbij zouden volgens VN-medewerkers honderden mensen vanwege hun etnische afkomst zijn vermoord, onder meer in een kerk, moskee en ziekenhuis.

De VN beschuldigt de regering van het verspreiden van onjuiste informatie over het bloedbad. Zo beweerde de Zuid-Sudanese minister van Informatie dat vluchtende burgers de toegang tot een VN-basis was geweigerd, maar de VN spreekt dat met kracht tegen.

"Op geen enkel moment heeft de VN-missie burgers die bescherming zochten van het kamp geweerd. In plaats daarvan werden de poorten voor alle niet gewapende burgers geopend", staat in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl