Twente knoeit met jaarrekening

FC Twente ging er jarenlang prat op dat de club financieel één van de meest stabiele clubs van de eredivisie was. Maar in dat mooie plaatje komen steeds meer barsten.

Op 18 april werd duidelijk dat FC Twente twee boetes van in totaal 35.000 euro moet betalen aan de KNVB. Achter die boetes gaat een verhaal schuil van financiële trucs waar deskundigen hun vraagtekens bij zetten.

FC Twente dreigt zelfs teruggezet te worden in categorie 1, waardoor de club onder verscherpt toezicht komt te staan van de KNVB.

Conflict

De KNVB deelde de boetes uit voor het te laat inleveren van de jaarrekening 2012/2013 en het niet tijdig, onvolledig en onjuist informeren van de licentiecommissie. Een forse aantijging. Volgens FC Twente zelf gaat het om een verschil van inzicht in de manier waarop toekomstige tv-gelden verrekend worden in de boekhouding.

Het conflict is ontstaan door een bedrag van twaalf miljoen euro. Het is een deel van de opbrengsten van de tv-rechten van zender Fox voor de komende zes jaar. Dat bedrag was oorspronkelijk in de jaarrekening 2012/2013 opgenomen. Maar dat mag helemaal niet.

Volgens universitair hoofddocent accountancy Bob van den Brand komt het zelden voor dat een jaarrekening wordt afgekeurd. "Ik ben ervan geschrokken. Het is een uitzonderlijke situatie. Het lijkt erop dat Twente met een boekhoudkundige truc het braafste jongetje van de klas heeft willen zijn. Dit om in de hoogste categorie van de KNVB te komen. En die truc is dus niet gelukt."

Het is bovendien uniek. "Het is onaanvaardbaar dat je opbrengsten die je in de toekomst gaat verdienen nu al op je bedrijfsbalans zet. Je ziet het ook bij geen enkele andere voetbalclub waarvan ik de jaarrekeningen heb ingezien." Hoogleraar sportrecht Ruud Koning denkt dat Twente zichzelf in de vingers snijdt: "Het is vrij zeldzaam dat een gedeponeerde jaarrekening wordt ingetrokken. Ik denk dat het nu nog lastiger wordt voor Twente om geld te lenen."

Leningen

De opbrengst van de tv-gelden gaat naar een groep private investeerders. In ruil daarvoor hebben ze hun leningen aan Twente kwijtgescholden. Saillant detail is dat bij de groep investeerders, de Future Capital Investments, meerdere commissarissen van FC Twente zelf zitten, onder wie Aldo van der Laan.

Op zich is het volgens Van den Brand te prijzen dat de commissarissen in een eerder stadium de club te hulp zijn geschoten door geld te lenen voor de bouw van het stadion, maar de manier waarop de lening nu wordt verrekend vindt hij dubieus. "Het mag wel, maar het is opmerkelijk dat de commissarissen nu als eerste hun geld terug krijgen. Want oorspronkelijk ging het om een achtergestelde lening. Dat betekent dat je geld leent aan iemand, maar dat je achteraan staat als een bedrijf failliet gaat. Met deze regeling krijgen ze nu als eerste hun geld terug, dat is raar tegenover andere investeerders."

De KNVB ging niet akkoord met de eerste versie van het jaarverslag 2012/2013. Twente moest de jaarrekening intrekken en een nieuwe jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Uit de nieuwe, nog niet openbaar gemaakte jaarrekening, blijkt dat de omzet van FC Twente ineens 12 miljoen lager is uitgevallen, exact het bedrag van de tv-gelden. Was er in de oude jaarrekening nog een winst van 1 miljoen euro, nu heeft Twente ineens een verlies van 8,7 miljoen.

Reactie Munsterman

FC Twente accepteert de boetes van de licentiecommissie. "Het is vervelend, maar aan de andere kant is het ook zo dat de KNVB en de licentiecommissie gelijk hebben met het opleggen van de boete," zegt voorzitter Joop Munsterman. Hij houdt er rekening mee dat Twente nu ingedeeld wordt in categorie 1. "Wij doen toch nooit verkeerde dingen, dus wij zullen toch voorzichtig met deze club omspringen. Daar hebben wij geen enkel bezwaar tegen."

FC Twente probeert al langer op een creatieve manier geld binnen te halen voor de club. Zo was daar eerder al de deal met voetbalinvesteerder Doyen Sports. Doyen investeert naar verluidt vijf miljoen euro in de Enschedese club. In ruil daarvoor krijgt de investeringsmaatschappij een deel van de toekomstige transferrechten van vier spelers. Volgens de voorzitter van FC Twente doet de club er alles aan om zo snel mogelijk langlopende schulden af te bouwen. Maar is de club financieel wel zo gezond als die zich voordoet?

Problemen

Koning ziet in het jaarverslag geen reden om te denken dat de problemen nog groter zijn dan gemeld, maar waarschuwt wel: "Het kritisch vermogen binnen de club is beperkt. De directie stelt de jaarrekening op, die staat onder leiding van Joop Munsterman. De Raad van Commissarissen controleert de directie. Maar de RvC staat onder voorzitterschap van diezelfde Munsterman. En bij de commissarissen zitten mensen die direct belang hebben bij de leningen. De vraag is wie bij Twente de moeilijke vragen stelt. Wie is de azijnpisser om de lastige punten boven tafel te krijgen?"

Munsterman denkt zelf dat de dubbelrol geen problemen kan opleveren. "Toen ik voorzitter werd, wilde niemand voorzitter worden van deze club, maar niemand wilde ook statutair directeur zijn. Als niemand dat wil doen, doe je dat. Toen hebben we gezegd dat er ook een goede controle op moet zitten. Elke investering boven de 35.000 euro moet ik aan de Raad van Commissarissen voorleggen. Dus ik mag niet zoveel beslissen, ik sta volledig onder curatele."

1 mei

Op 1 mei maakt de KNVB bekend in welke categorie de Nederlandse voetbalclubs zijn ingedeeld. Categorie 3 is voor financieel gezonde clubs, 2 voor de clubs die een voldoende scoren en de overige clubs komen onder curatele van de voetbalbond. Volgens bronnen is de kans reëel dat Twente naar die laatste categorie wordt teruggezet.

Het afgelopen seizoen zat de club als enige voetbalclub in geen enkele categorie, door onenigheid met de licentiecommissie. Terugzetten naar categorie 1 is ineens een reële mogelijkheid geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl