NOS NieuwsAangepast

Homotherapie nekt wethouder bijna

In de gemeente Stichtse Vecht bij Utrecht is ChristenUnie-politicus Henk van Rhee, ondanks twijfels van de gemeenteraad, toch wethouder geworden.

Van Rhee heeft onder meer zorg in zijn pakket. Veel fracties hebben hun twijfels over hem, omdat hij tot voor kort directeur was van een evangelische stichting die zich bezighoudt met homotherapie. De stichting Tot Heil des Volks denkt dat die therapie helpt om de gevoelens van homo's zo te veranderen dat ze met een vrouw zouden kunnen trouwen.

De wethouder zei eerder in een kranteninterview: "Ze bestaan hoor, de mannen die later alsnog met een vrouw zijn getrouwd. Verandering kán plaatsvinden, maar het hoeft niet." Van Rhee sprak later van een "verknipte context".

Vertegenwoordigen

Een aantal fractievoorzitters liet voor de beëdiging van Van Rhee weten zich grote zorgen te maken over zijn homostandpunt. "Als iemand zo over een bepaalde groep denkt, hoort die niet een hele gemeenschap te vertegenwoordigen. Ik hoop van harte dat het zijn werk niet zal beïnvloeden, maar we weten wel waar hij voor staat", verwoordde GroenLinks de bezorgdheid tegenover RTV Utrecht.

Uiteindelijk stemden 21 van de 32 raadsleden voor de benoeming van Van Rhee, waardoor hij als wethouder aan de slag kan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl