Van Rey in integriteitscommissie
Jos van Rey, de oud-VVD-wethouder die wordt verdacht van corruptie en belangenverstrengeling, gaat in Roermond in een integriteitscommissie zitten. Het gaat om de commissie benoembaarheid wethouders.
Die commissie gaat samen met een extern bureau de kandidaten voor het wethouderschap screenen, vertelde Van Rey in het televisieprogramma AvondGasten van de Limburgse omroep L1.
Van Rey ziet geen enkele belemmering om deel uit te maken van de commissie. "Tussen 1998 en 2012 is er geen enkele wethouder geweest die zo op zijn integriteit heeft gelet als ik", zei Van Rey.
Buiten spel
Van Rey is nu raadslid voor de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Die partij ontstond vorig jaar toen leden van de VVD-fractie zich afsplitsten. Van Rey was bij de gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer.
De LVR kreeg 10 van de 31 zetels en werd daarmee de grootste partij van Roermond.
De andere partijen, inclusief de VVD, houden de LVR buiten de coalitie. De coalitie gaat bestaan uit zeven partijen, de LVR wordt de enige oppositiepartij.
Onderzoek
Het Openbaar Ministerie heeft Van Rey uitgenodigd om te komen praten over het corruptieonderzoek dat al lange tijd tegen hem loopt, zei hij verder tegen L1. Van Rey noemde geen datum voor het gesprek.
Offermanns
Van Rey voelt zich schuldig over de veroordeling van zijn vriend Ricardo Offermanns die in de race was voor het burgemeesterschap in Roermond. Hij voerde telefonisch gesprekken met Offermanns om diens kansen te vergroten. Van Rey was toen adviseur van de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester moest kiezen. Offermanns belandde als belangrijkste kandidaat op de lijst.
Van Rey voelt zich niet schuldig over die gesprekken als zodanig; zulke gesprekken worden volgens hem overal gevoerd. Wel heeft hij het moeilijk met wat er daarna met Offermanns is gebeurd. "Een van de emotioneelste momenten die ik ooit heb gehad", zei hij over de eerste ontmoeting die hij na de veroordeling had met Offermanns en diens vrouw.
De rechtbank heeft oud-burgemeester Offermanns van Meerssen veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor het aannemen van de vertrouwelijke informatie. Hij schaadde met de voorkennis het vertrouwen in het ambt, meende de rechtbank.