NOS NieuwsAangepast

Burgemeester Bogotá weer terug

door correspondent Kees Elenbaas in Bogota

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft woensdag per decreet Gustavo Petro opnieuw benoemd tot burgemeester van de hoofdstad Bogota. President Santos zag zich gedwongen tot dit besluit nadat een dag eerder het Hooggerechtshof van Bogota de president 48 uur de tijd had gegeven om Petro weer in zijn oude baan te benoemen.

In een toespraak voor de nationale radio maakte Santos er geen geheim van dat hij het besluit met grote tegenzin heeft genomen. Maar hij benadrukte dat hij zich zeker als president aan de regels en de grondwet wil houden en daarom gehoor heeft gegeven aan de uitspraak van de rechter.

De linkse burgemeester van Bogota, een voormalige commandant van de guerrillabeweging M19, werd vijf maanden geleden uit zijn ambt gezet op last van de Colombiaanse Procureur van Staat.

Vuilnisdienst

Procureur van Staat is een onafhankelijke functie die we in het Europese recht niet kennen. Hij heeft de macht om functionarissen uit hun ambt te zetten in zeer uitzonderlijke situaties, zoals grote corruptieschandalen.

Burgemeester Petro werd aan de kant gezet vanwege zijn pogingen om de vuilnisdienst van de hoofdstad over te nemen van private bedrijven.

Petro heeft steeds volgehouden dat zijn ontslag gebaseerd was op politieke gronden en dat het ontbrak aan inhoudelijke argumenten. Na zijn ontslag volgden maanden van juridisch gesteggel, waarbij Petro zelfs de hulp inriep van de Inter Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten.

Interim

President Santos hakte enkele weken geleden de knoop door, met de benoeming van een interim-burgemeester, die kort daarop al werd opgevolgd door een nieuwe, dit keer een vrouwelijke, interim-burgemeester.

Het besluit van Santos om gehoor te geven aan de uitspraak van de rechter betekent de derde burgemeesterswisseling in een paar weken tijd. En dat terwijl Bogota kampt met enorme problemen op het gebied van verkeer, openbaar vervoer, criminaliteit, drugsgebruik en werkloosheid.

Gevarenzone

Gustavo Petro is met zijn herbenoeming nog niet uit de gevarenzone. Hij was voor zijn ontslag een van de minst populaire burgemeesters van het land. Vorig jaar was een burgerinitiatief voor een referendum om hem af te zetten in gang gezet. Zijn tegenstanders willen dit referendum nu nieuw leven inblazen om Petro alsnog uit zijn ambt te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl