Israël schort overleg Fatah op

De Israëlische regering heeft een ontmoeting met Palestijnse onderhandelaars afgezegd omdat Fatah en Hamas gaan praten over een eenheidsregering. Het overleg tussen vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnse autoriteit stond voor vanavond gepland.

De Palestijnse president Abbas heeft gezegd dat wat hem betreft de ontmoeting gewoon kan doorgaan.

De onderhandelaars proberen al geruime tijd de impasse in het vredesoverleg te doorbreken. Nu Fatah van de Palestijnse president Abbas gaat praten met de radicale Hamas-beweging ziet Israël niets in verder overleg. Hamas heeft altijd geweigerd om met Israël te praten over vrede en is nog steeds uit op vernietiging van de staat Israël.

Hamas is aan de macht in de Gazastrook, Fatah op de Westelijke Jordaanoever.

Negen maanden

De Palestijnse autoriteiten en de Israëlische regering hervatten negen maanden geleden onder druk van de VS het vredesoverleg. Dat verloopt nog steeds zo moeizaam, dat Abbas begin deze maand druk op de ketel zette door bij de VN te vragen om toelating tot 15 VN-organisaties. In 2012 stemde de Algemene Vergadering van de VN al in met toelasting van Palestina als waarnemende niet-lidstaat.

Die stap schoot Israël in het verkeerde keelgat. En nu Fatah ook nog gaat praten met Hamas over een eenheidsregering zet de Israëlische regering het vredesoverleg stil. Voor hoelang is nog onduidelijk.

De Palestijnse president zegt dat de toenadering tot Hamas geen obstakel zal zijn in het vredesoverleg. "Ik blijft streven naar een onafhankelijke Palestijnse staat die in vrede met Israël leeft", zegt hij in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl