NOS VoetbalAangepast

Nog drie jaar geen Ajax-fans in Kuip

Ajax heeft in de wanordelijkheden tijdens de bekerfinale van afgelopen zondag in de Kuip reden gezien om ook de komende drie jaar zonder supporters naar de uitwedstrijden tegen Feyenoord te gaan.

Ajax heeft de gemeenten Rotterdam en Amsterdam, de KNVB en Feyenoord op de hoogte gebracht van dit besluit.

Al eerder werd na een spoedoverleg met de Amsterdamse Driehoek (Openbaar Ministerie, politie, gemeente) bekendgemaakt dat vierhonderd Ajax-fans komende zondag niet welkom zijn bij de uitwedstrijd tegen Heracles. Ajax kan dan kampioen worden.

Convenant

Overigens zijn supporters van Ajax en Feyenoord sinds februari 2009, toen de klassieker in Rotterdam uit de hand liep, al niet meer welkom in elkaars stadion bij onderlinge duels. Dat convenant gold voor vijf jaar en zou dit jaar aflopen.

Begin dit jaar bespraken beide clubs al de mogelijkheid om elkaars supporters toe te laten bij het onderlinge bekerduel van 22 januari in Amsterdam en het competitieduel van 2 maart in Rotterdam. Zover kwam het toen niet, maar afschaffing van het verbod op uitfans leek nabij.

"Uitpubliek zou in het vervolg mee kunnen als er sprake is van normalisatie van de verhoudingen", aldus Ajax-woordvoerder Miel Brinkhuis in een toelichting. "De wanordelijkheden van zondag laten zien dat daarvan geen sprake is."

De supportersvereniging van Ajax (SVA) heeft bij monde van Erol Erdogan laten weten te begrijpen dat de club voorlopig geen fans naar Rotterdam wil laten gaan. "Ja, logisch, gezien de ontwikkelingen van de afgelopen week. Maar ook jammer, omdat we er al zo veel moeite in hebben gestoken."

Begrip

Ook Feyenoord zegt in een reactie begrip te hebben voor het besluit van Ajax. Of de Rotterdamse club op zijn beurt ook de eigen fans de komende drie jaar thuis zal houden bij uitwedstrijden tegen Ajax, is nog onduidelijk. Daarover gaat eerst overlegd worden met alle betrokkenen. "Maar het zou een beetje gek zijn als daar wél gesprekken over zouden zijn", meent Erdogan namens de SVA."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl