"Iemands verleden is niet relevant"

Meer dan 80 procent van de leden van motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender, heeft criminele antecedenten. Meer dan een kwart wordt gekwalificeerd als veelpleger. Dat betekent dat ze meer dan tien keer een veroordeling op hun naam hebben staan, blijkt uit een politierapport. Voor Klaas Otto, president van motorclub No Surrender, zijn deze cijfers niet belangrijk. "Het gaat erom hoe de persoon op dit moment is", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Hoe kijkt u tegen deze cijfers aan?

"Ik schrik er totaal niet van. Het zijn dezelfde berichten als 35 jaar geleden. Het zijn allemaal jongens van de straat die op oudere leeftijd bij een vereniging komen. Het zou een beter rapport zijn als ze zeggen wanneer iemand crimineel is. Stel iemand is lid van een motorclub, hij is 40 jaar en in het verleden heeft hij tien veroordelingen gehad van zijn 20ste tot zijn 27ste. Vertoont dan zijn criminaliteit een stijgende lijn of is het juist afgenomen of is het georganiseerd? Dat is relevant. Maar dat staat niet in het rapport. Komen ze bij een motorclub en worden ze dan gecriminaliseerd of worden ze juist afgeremd? Dat is belangrijk."

U heeft in het verleden prominente leden aangetrokken als Willem Holleeder, Dick Vrij, Willem van Boxtel. Wat wilt u daarmee uitstralen?

"Daar hebben we geen bedoeling mee. Als iemand op een gegeven moment naar de club komt, clubavonden bezoekt en ik vind hem leuk en aardig, dan heb je kans om lid te worden. Er wordt totaal niet gekeken naar de achtergrond. Er wordt gekeken naar hoe de persoon op dit moment is."

Wat zijn de criteria om lid te worden?

"We zeggen meer nee dan ja. Stel iemand wil lid worden van de club, dan vragen we of hij vijanden heeft. Heb je bepaalde bedoelingen? Als iemand van plan is om mensen af te persen, dan ben je aan het verkeerde adres. Heeft hij in het verleden iemand afgeperst, dan is het een ander verhaal. Het maakt ons niet uit wat er in het verleden gebeurd is.

Hoe komt het dat zo veel leden een crimineel verleden hebben?

"Dat is toch heel simpel. Het zijn allemaal mensen uit de lagere bevolkingsklasse die op een gegeven moment ouder worden, rustig aan willen doen en toch een vereniging willen hebben. Hun verleden wordt afgestempeld."

"Neem je bijvoorbeeld Kluivert, die komt in een verkrachtingszaak voor, rijdt iemand dronken dood en als hij een voetbalstadion binnenkomt, staan 50.000 mensen te klappen. Zo ken ik er nog wel een paar. Als ik morgen iemand per ongeluk doodrij, staat heel Nederland op zijn kop."

Verbaast het u dat justitie zoveel aandacht heeft voor uw organisatie?

"Dat verbaast me eerlijk gezegd wel. Ze zijn heel veel aandacht gaan besteden aan bepaalde dingen en ze zijn de mensen bang aan het maken. Als je lang genoeg zegt dat wij een criminele bende zijn, gaan mensen het geloven."

U zegt eigenlijk, als mensen bij ons komen, dan raken ze juist op het rechte pad?

"Ik zou niet zeggen allemaal, maar het gebeurt heel vaak. Mensen komen bij ons binnen, worden rustiger. Ze vinden broederschap en worden daar rustiger van. Dat kan ik wel erkennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl