Nederland vergroot bijdrage OVSE

Nederland biedt 4 extra waarnemers aan en verhoogt de bijdrage aan de OVSE-missie in Oekraïne met 750.000 euro. "Het is nu nodig dat de internationale gemeenschap en de betrokken landen alles op alles zetten om de crisis te deëscaleren", zegt minister Timmermans van Buitenlandse Zaken.

De OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) is door alle betrokken landen aangewezen als de organisatie die de situatie in Oekraïne in de gaten mag houden.

Zien en horen

De waarnemers rapporteren vanuit verschillende steden in Oekraïne over wat zij daar zien en horen over Oekraïense en pro-Russische activisten en andere groeperingen die verantwoordelijk zijn voor onrust en gevechten.

Ze moeten een inschatting maken van de veiligheidssituatie en de Oekraïense autoriteiten helpen de in Genève afgesproken deëscalerende maatregelen door te voeren. Dat betekent onder meer het ontwapenen van burgers die vechten om bij Rusland te mogen horen, bezette gebouwen teruggeven aan de overheid en opstandelingen die zich niet al te zeer hebben misdragen amnestie verlenen.

Nederland leverde tot nu toe drie waarnemers en 100.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl