"Minder thuishulp, toch goede zorg"

Als het aan het kabinet ligt moeten ouderen langer thuis blijven wonen en gaat er op termijn minder geld naar de ouderenzorg. Over deze plannen voor de nieuwe Wet Maatschappelijke Ontwikkeling wordt vandaag gesproken in de Tweede Kamer. In Oss pakken ze de zorg daarom nu al anders aan: met wijkteams en minder uren thuishulp voor ouderen. En daar zijn niet alle ouderen over te spreken.

Een van die ouderen is Jo Brands. Brands is 81 jaar en woont alleen. Op de duif in zijn schuurtje na. Hij krijgt nu 5,5 uur per week hulp bij het schoonhouden van zijn woning. Dat wordt straks 2,5 uur. "Het is te weinig. Ik heb een huis met drie slaapkamers, een badkamer en een hele benedenetage."

Gezondheid

Brands heeft hartklachten en astmatische bronchitis. Hij kan daarom zelf niet schoonmaken en is bang dat zijn gezondheid eronder gaat lijden. "Ik wil het hier schoon hebben voor mijn gezondheid. Ik ben bang dat de dames die hier schoonmaken dat niet voor elkaar krijgen." Brands krijgt daarbij steun van partijen in de Tweede Kamer. Verschillende oppositiepartijen vinden dat het kabinet de plannen voor de nieuwe WMO te gehaast invoert en niet goed heeft nagedacht over de gevolgen voor ouderen.

Janet Van Gemert van thuiszorg-organisatie Interzorg in Oss ziet de toekomst voor de ouderen niet zo somber in. Volgens haar is er goed over de nieuwe aanpak nagedacht. "Het gaat ons lukken, ook met minder uren. We gaan het hygiënisch en leefbaar houden bij de mensen thuis." Het werken in wijkteams kan volgens haar veel problemen ondervangen. "Een medewerker kan bijvoorbeeld 's ochtends de was bij een bewoner in de machine stoppen en iemand anders kan die er 's middags uit halen. Dat is mogelijk omdat iedereen in dezelfde wijk woont en werkt."

Omgekeerde wereld

Volgens Brands is het "precies de omgekeerde wereld" dat hij minder uren huishoudelijke hulp krijgt. "Ik krijg nu al tien jaar 5,5 uur hulp per week. Dat had toen 2,5 uur moeten zijn en nu 5,5 uur. Ik word ouder en kan steeds minder."

Uit eigen ervaring weet Van Gemert dat een huis in minder tijd schoon te houden is. "Ik heb zelf ervaren dat het schoonmaken in minder tijd te doen is. Vroeger kreeg je veel meer uren. Dan ging je ook extra dingen doen zoals boodschappen. De hulp in huis is een compensatie voor wat mensen zelf niet kunnen. Dat verliezen sommigen nog wel eens uit het oog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl