Weer poging verzoening Palestijnen

De Palestijnse groeperingen Hamas en Fatah gaan een nieuwe poging doen om met elkaar tot verzoening te komen. Dat hebben ze bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie in de Gazastrook.

Het is de bedoeling dat er binnen vijf weken een eenheidsregering wordt gevormd. Binnen een half jaar moeten er dan nationale verkiezingen worden gehouden.

Hamas heeft sinds 2006 feitelijk de macht in de Gazastrook. In dat jaar won de groepering met overmacht de verkiezingen, waarna er een korte maar hevige burgeroorlog uitbrak.

Fatah van de Palestijnse president Abbas heeft het voor het zeggen op delen van de Westelijke Jordaanoever.

Hamas verzwakt

Volgens correspondent Monique van Hoogstraten hebben beide facties er belang bij om toenadering te zoeken. Ze wijst erop dat Hamas vooral door de omwentelingen in Egypte erg verzwakt is.

"President Morsi had sympathie voor Hamas", zegt Van Hoogstraten. "Maar de huidige Egyptische regering heeft de grens tussen Egypte en Gaza vrijwel geheel dichtgegooid. Hamas is een zusterorganisatie van de in Egypte nu zo gehate Moslimbroederschap."

Fatah vastgelopen

Fatah-leider Abbas op zijn beurt is zo goed als vastgelopen in de onderhandelingen met Israël. "Wellicht is het een tactische zet om Israël tot verdere onderhandelingen te dwingen op zijn voorwaarden."

In 2011 en 2012 zijn er ook pogingen gedaan om de breuk tussen beide groeperingen te lijmen, maar het werd nooit concreet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl