"Jumbo kiest voor ongezond ontbijt"

Het Voedingscentrum vindt dat Jumbo een slecht voorbeeld geeft door bij het ontbijt voor de Koningsspelen eten voor te schotelen dat vol zit met suiker. Ondanks gesprekken tussen Jumbo en het Voedingscentrum kiest de supermarkt ervoor ook ongezonde producten op tafel te zetten, zegt het centrum.

Volgens de supermarkt zijn de adviezen van het Voedingscentrum deels meegenomen. "Dat zie je aan de inhoud van het ontbijtpakket. Er zijn ook andere producten toegevoegd, die passen bij deze feestelijke dag", aldus een woordvoerder.

De supermarkt heeft het ontbijt samen met de organisatie van de Koningsspelen samengesteld. Het ontbijt bestaat onder meer uit volkoren en glutenvrij brood, pindakaas en chocoladepasta. Kinderen kunnen verder kiezen uit appels en tomaatjes, halfvolle melk en sojamelk light.

Alternatieven

"Jumbo kiest voor veel ongezonde producten terwijl er genoeg alternatieven zijn", aldus het Voedingscentrum. Zo zouden kinderen 's ochtends beter kipfilet, plakjes fruit of halvajam op hun boterham kunnen eten.

"De dag staat in het teken van feest en sporten. Het gaat er juist om dat kinderen gezond eten en veel bewegen. Nu kiest Jumbo voor ongezonde producten op zo'n sportieve dag, dat hoort er gewoon niet bij."

Reclame

Volgens een woordvoerder van Foodwatch gebruikt de Jumbo het Koningsontbijt als excuus om reclame te mogen maken. "Op deze manier komen producten en merken in scholen, terwijl dat normaal gesproken verboden is."

"Er moet worden voorkomen dat bedrijven zich bezighouden met de voorlichting over gezonde voeding. Zij hebben een ander belang dan educatie, namelijk klantenbinding", laat de campagneleider van Foodwatch weten.

Volledig gezond

Dit jaar doen ongeveer 1,3 miljoen kinderen op ruim 5000 basisscholen mee aan de Koningsspelen. 's Ochtends ontbijten de kinderen op school en gaan daarna sporten en spelletjes doen. De Koningsspelen werden vorig jaar voor het eerst gehouden vanwege de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Vorig jaar werd al kritiek gegeven op het Nationaal Schoolontbijt, dat elk jaar in november wordt gehouden. In samenwerking met het Voedingscentrum werd dat ontbijt toen aangepast en gezonder gemaakt.

Tijdens het aankomende Nationaal Schoolontbijt zal het ontbijt nog gezonder zijn. "Dit jaar gaan we een stapje verder, in november krijgen kinderen een volledig gezond ontbijt. Er zullen alleen maar verantwoorde en goede producten zijn", aldus de woordvoerder van het Voedingscentrum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl