Brandweer gaat actievoeren

Op 1 mei voeren alle brandweerkorpsen actie in Eindhoven. De brandweerlieden zijn boos over de bezuinigingen bij de brandweer.

Het nieuwsprogramma EenVandaag meldt dat het aantal dodelijke slachtoffers door brand in een jaar tijd meer dan verdubbeld is. In het eerste kwartaal van dit jaar kwamen twintig mensen om; in dezelfde periode vorig jaar waren dat er negen. Bijna de helft van de mensen die dit jaar omkwamen bij een brand zijn ouder dan 65.

"Maat vol"

Voor de brandweer is nu de maat vol. De korpsen klagen dat de aanrijtijden langer zijn door onder meer sluiting van kazernes. Ook zijn er minder brandweerlieden en brandweerauto's.

Daardoor ontstaan sneller onveilige situaties en is het risico op dodelijke slachtoffers volgens brandweerpersoneel hoger, meldt EenVandaag. Ondanks de klachten gaan de bezuinigingen door.

"Onnodig mensen dood"

De Abvakabo FNV heeft kritiek op de bezuinigingen bij de brandweer. Vakbondsbestuurder Bert de Haas zegt dat de brandweer zich nu vooral richt op preventie, maar steeds minder op het redden van mensen. Daardoor gaan er volgens De Haas onnodig mensen dood. De bestuurder is bang dat er door de bezuinigingen nog meer mensen zullen omkomen. "Brandweermelders zijn niet voldoende om dat te voorkomen."

De brandweerkorpsen eisen onder meer dat er zes mensen op een brandweerwagen zitten wanneer die uitrukt voor een brand. Ook willen ze dat het aantal kazernes niet vermindert.

Manifest

Op 1 mei wordt in Eindhoven een manifest aangeboden aan de top van de brandweer. Het is niet bekend of de actie gevolgen heeft voor de inzet van de brandweer.

Begin dit jaar deed EenVandaag samen met Abvakabo FNV een onderzoek onder 600 beroepsbrandweermensen. Hieruit bleek dat driekwart van de brandweerlieden vindt dat de veiligheid die de brandweer aan burgers biedt is afgenomen door de recente hervorming van het korps.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl