Afghaanse diplomaat moet land uit

Een Afghaanse diplomaat die eind vorig jaar bij een verkeersruzie een 23-jarige Nederlander sloeg, wordt teruggeroepen naar zijn land. De Afghaanse ambassade heeft een schadevergoeding betaald aan het slachtoffer.

Minister Timmermans zei dat naar aanleiding van zijn besluit om diplomaten die over de schreef gaan, harder aan te pakken. Hij vindt onder meer dat de diplomatieke onschendbaarheid vaker moet worden ingetrokken.

Straf

De Afghaan, die in Den Haag is gestationeerd, had de Nederlander meerdere keren geslagen en zijn auto beschadigd. Vorige week werd bekend dat hij niet vervolgd kon worden.

Volgens Timmermans zal de man zijn gedwongen vertrek zeker als een straf zien en zal het in Afghanistan ook als zodanig worden beschouwd. Maar de minister had liever gezien dat de zaak voor de rechter was gekomen.

"Hij komt hier niet meer terug. En daarmee is de zaak afgedaan, helaas. Ik vind wel dat Afghanistan goed met ons heeft samengewerkt in deze kwestie. Het land heeft er uiteindelijk voor gekozen de man terug te trekken, na enig aandringen van onze kant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl