NOS NieuwsAangepast

Erdogan condoleert Armeniërs

De Turkse premier Erdogan condoleert namens de Turkse regering de kleinkinderen van Armeniërs die begin vorige eeuw zijn omgekomen. Erdogan doelt, zonder dat specifiek te benoemen, op de massamoord van 1915 toen vele honderdduizenden Armeniërs om het leven werden gebracht.

Erdogan brengt zijn condoleances over in een schriftelijke verklaring. Daarin schrijft hij onder meer over de "gezamenlijke pijn" die na de Eerste Wereldoorlog is ontstaan. De verklaring is in negen talen, waaronder het Armeens.

Genocide

"24 april is een bijzondere dag voor onze Armeense burgers en voor alle Armeniërs over de hele wereld", schrijft hij. Op die dag in 1915 werden zo'n vijftig Armeense intellectuelen en leiders opgepakt, gedeporteerd en later vermoord.

Veel Armeniërs zien 24 april als het begin van de Armeense genocide. Turkije weigert te spreken van een genocide.

Volgens Ankara zijn er zo'n 300.000 Armeniërs om het leven gebracht of omgekomen door honger of uitputting, maar Armeniërs en historici zeggen dat het slachtofferaantal veel hoger is, tot mogelijk 1,5 miljoen mensen.

In de verklaring schrijft Erdogan ook dat alle archieven over de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog voor historici toegankelijk zijn. Hij waarschuwt tevens de geschiedenis niet te misbruiken voor politiek gewin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl